Vlooien en teken

Niet alleen mensen en huisdieren zijn gek op het voorjaar, ook teken en vlooien zijn weer volop actief in de lente. Let dus goed op na een wandeling door het bos of park en check uw hond op teken. Na de winter zijn vlooien erg gemotiveerd om een nieuwe gastheer of gastvrouw te vinden voor hun bloedmaaltijd. Hierom is het nu extra belangrijk om uw huisdier te beschermen tegen teken en vlooien. Bij Dierenkliniek Coppelmans in Nuenen bieden we verschillende beschermingsmiddelen tegen teken en vlooien. Kom langs of neem contact op. 

Teken en vlooien bij huisdieren

Het blijkt dat niet elk huisdier even gevoelig is voor teken en vlooien. Hierdoor is maatwerk meer op zijn plaats. Net zoals sommige mensen heel aantrekkelijk zijn voor muggen en anderen niet, geldt dit ook voor dieren en teken. Het ene huisdier heeft altijd last van teken of vlooien, het andere huisdier slechts weinig of helemaal geen. Daarom is ons advies om selectief te behandelen: behandel die dieren die het nodig hebben. Is uw dier niet gevoelig voor teken of vlooien, dan hoeft u waarschijnlijk niet te behandelen. Controleer uw huisdier in het voorjaar wel dagelijks op teken en verwijder ze als u ze tegenkomt. Wilt u weten of uw dier gevoelig is voor vlooien of teken of wilt u weten hoe u vlooien moet verwijderen? Neem contact met ons op.

Bel onze kliniek

Vlooien herkennen

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast bij mens en dier zorgen. Huisdieren hebben last van twee soorten vlooien:

 • de hondenvlo (Ctenocefalides Canis);
 • de kattenvlo (Ctenocefalides Felis).

Voorkom vlooien en andere infecties bij uw huisdier en behandel op tijd tegen vlooien. Wilt u weten hoe u vlooien voorkomt? Lees dan onze 5 tips om vlooien te voorkomen.

Teken en vlooien - Dierenkliniek Coppelmans

5 tips om vlooien te voorkomen

 1. Stofzuig regelmatig, vooral op plekken waar uw huisdier veel komt. Vergeet meubilair, tapijten en spleten in vloerdelen niet. (Leeg uw stofzuigerzak zorgvuldig buitenshuis en gooi de stofzuigerzak weg in een gesloten afvalbak)

 2. Klop kleden en matten van uw huisdier vaak uit en was deze bekleding op 60 °C.

 3. Borstel uw huisdieren wekelijks met een vlooienkam.

 4. Behandel uw huisdier het hele jaar door met een vlooienmiddel.

 5. Spray preventief met een omgevingsspray om uw huis vlo-vrij te houden.

Vlooien beet

Als vlooien uw huisdier of uzelf bijten, ontstaat er een rood bultje met een wit of rood puntje erin. Vaak bijten vlooien met meerderen tegelijk, dit zorgt voor een geprikkelde, jeukende huid. Een vlooienbeet is op zichzelf niet gevaarlijk, het wordt pas gevaarlijk als uw hond of kat zo erg aan de bultjes krabt, dat het tot wondjes en infecties leidt. Het is daarom erg belangrijk om vooral niet te krabben aan vlooienbeten. Bij mensen is dat wellicht makkelijker uitvoerbaar dan bij huisdieren. Neem contact op met onze dierenarts voor speciale anti-jeukmiddelen tegen vlooienbeten bij uw huisdier.

Bel onze kliniek

Vlooien bestrijden

Het bestrijden van vlooien is het meest effectief als u de vlo al vroeg in de levenscyclus doodt. Wij adviseren vlooienmiddelen die zoveel mogelijk stadia in de vlooiencyclus aanpakken. In onze dierenklinieken zijn verschillende anti vlooien kat en anti vlooien hond middelen beschikbaar. Hieronder leest u welke middelen helpen tegen vlooienbestrijding.

 • Selamectine: dit is het meest effectieve middel tegen vlooien. Dit veilige, breed werkende vlooienmiddel doodt larven en eieren in de omgeving, eieren op het dier en volwassen vlooien. Dit middel werkt in pipetvorm.
 • Imadocloprid: dit middel doodt vlooien en heeft een lichte omgevingswerking
 • Fipronil: dit vlooienmiddel werkt alleen tegen bestrijding van de volwassen vlo en heeft geen omgevingswerking.
 • Omgevingsspray: wij adviseren sprays te gebruiken die een adulticide en larvicide werking hebben. Adulticide = volwassen vlooien en larvicide = larven.
 • Vlooienkam: gebruik een ijzeren vlooienkam. Plastic vlooienkammen werken minder goed dan ijzeren.

Vlooien bestrijden - Dierenkliniek Coppelmans

Teken bij huisdieren

Heeft uw huisdier last van teken? Teken zijn kleine spinachtige beestjes die zich vastklampen op de huid van uw huisdier. Teken slaan toe wanneer de buitentemperatuur boven de 7° Celsius komt. Ze komen in Nederland bijna het hele jaar voor maar zijn in het voorjaar en tijdens de zomer een plaag voor huisdieren en mens. Tijdens de lente bevinden we ons meer buiten en zoeken we vaker bosrijke gebieden op. Wilt u weten hoe u teken behandelt en voorkomt bij uw huisdier, lees dan verder.

Waar komen teken voor?

Teken komen met name voor in hoog gras, in struiken en in bosrijke gebieden. Maar ook in de tuin en op speelterreinen zijn teken actief. Teken worden aangetrokken tot wamte en beweging van zoogdieren, inclusief mensen, katten en honden. Teken nestelen zich vaak in warme, kale plekken: bij honden en katten komen teken het meeste voor achter de oren, in de oksels en rond de hals en nek. Heeft uw huisdier een dikke vacht dan is het moeilijk om de teek op te speuren. Het is verstandig om eerst de kop en de huidplooien te checken, dit zijn geliefde plekken van teken. 

Hoe weet ik of mijn huisdier last heeft van teken?

Een teek boort zich vast door zijn snuit in de huid van uw huisdier te boren. De teek zuigt zichzelf vol met bloed en zal pas loslaten wanneer de teek klaar is met bloed zuigen. Gemiddeld brengen teken drie tot tien dagen door op de huid van uw huisdier. Teken kunnen echter maanden tot jaren overleven op grassen en in struiken. Een vrouwtjesteek is het gevaarlijkst. Vrouwtjesteken zijn namelijk in staat om zo'n duizenden eitjes per keer te leggen. Na het leggen van de eitjes, sterft de vrouwtjesteek. 

Teken verwijderen - Dierenkliniek Coppelmans

Hoe verwijder ik een teek?

Teken zijn goed te zien met het blote oog, vooral als de teek zich al heeft volgezogen met bloed. U verwijdert een teek met behulp van een tekenpincet, dit is een puntiger pincet dan gewone pincetten. Hoe verwijdert u een teek bij uw huisdier:

 • Pak te teek met een tekenpincet zo dicht mogelijk op de huid vast.
 • Draai het pincet totdat de teek loskomt (linksom of rechtsom maakt niet uit).
 • Controleer de huid van uw huisdier op eventueel achtergebleven tekenkoppen.
 • Is de kop toch blijven zitten? Dan moet deze eruit zweren net als een diepe splinter. Er ontstaat een bult op de plek van de tekenkop. De bult is niets ernstigs en verdwijnt vanzelf.
 • Houd de gezondheidstoestand van uw huisdier in de gaten.

Heeft uw huisdier last van sloomheid, koorts of stram lopen? Dan is het verstandig om onze dierenkliniek in Nuenen te bellen. Er zijn namelijk ook teken die ziektes als de Ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Onze dierenspecialisten behandelen uw huisdier na een tekenbeet en zorgen ervoor dat uw huisdier niet ziek raakt.

Dierenkliniek Coppelmans vlooien en teken

Neem contact op met de dierenartsen van Dierenkliniek Coppelmans. Wij geven advies over het behandelen en verwijderen van vlooien teken en staan u graag te woord over de preventie van tekenbeten bij uw huisdier. Check uw huisdier regelmatig op vlooien teken, vooral in het voorjaar en in de zomer. Zo voorkomt u vervelende beten en eventuele ziektes. Neem contact met ons op door te bellen naar onze kliniek in Nuenen via 040-7200862 of stuur e-mail naar info@dierenkliniekcoppelmans.nl.

Bel onze kliniek

Tags: