Voeding

Cavia’s zijn van nature grazers, dus planten, bloemen, kruiden, gras etc. Dit zijn producten met structuur en dat is voor het maagdarmstelsel van dit dier dus zeer belangrijk. Bij te snel verterende voedingsstoffen (bijvoorbeeld veel suikers) krijg je kans op gasvorming in het maagdarmstelsel en dit kan voor de cavia grote problemen geven.

Een goed dieet voor een cavia is:

  • Altijd vers drinkwater tot de beschikking
  • Altijd voldoende goede kwaliteit hooi om ten alle tijden te kunnen blijven eten, zodat het maagdarmstelsel nooit stil komt te liggen.
  • een kleine hoeveelheid brok om er zeker van te zijn dat ze alle voedingsstoffen die ze nodig hebben ook binnen krijgen.
  • Vitamine C, omdat de cavia dit niet zelf kan produceren. Dit kan via voer (let op elk voer heeft verschillend percentage vit C) of via supplementatie van bijvoorbeeld een tablet van 40 tot 70 mg vitamine C.
  • Groente extra, zoals paprika (rijk aan vit C), wortelloof, andijvie, gras, witlof. Er zijn meerdere groentes en fruit te vinden die geschikt zijn voor uw dier. Houd in de gaten dat als er iets nieuws wordt gegeven dat de darmen hier even aan moeten wennen dus bouw dit langzaam op.

Houd altijd de conditie van uw dier goed in de gaten. Als uw dier minder goed eet, of eten wat hij normaal goed eet nu laat liggen dan kan er iets aan de hand zijn. Bij twijfel kunt u altijd bellen voor een afspraak.

Gezelschapsdieren