Gebit

Een gezond gebit is de normaalste zaak voor mensen, we poetsen elke dag onze tanden en hebben een frisse mondgeur. Het gebit van een hond is ook erg belangrijk voor de algehele gezondheid. De laatste 10 jaar is de aandacht voor het gebit van onze huisdieren toegenomen. Februari staat daarom centraal als de maand van het gebit. Voor huisdieren geldt dat een goed onderhouden gebit zorgt voor een frissere mondgeur, minder ontstoken tanden en daardoor minder pijn en een beter gebit tot op latere leeftijd. Dierenkliniek Coppelmans voert gebitscontroles uit om tandproblemen te voorkomen. Bel naar onze kliniek voor het maken van een afspraak.

Symptomen gebitsproblemen hond

Tekenen van een minder goed gebit zijn:

  • tandplak,
  • tandsteen,
  • ontstoken tandvlees (gingivitis)
  • missende elementen.

Net zoals bij mensen, is een aangetast gebit ook voor onze huisdieren (zeer) pijnlijk. Denkt u dat uw hond problemen heeft aan zijn gebit? Neem dan contact op met onze kliniek in Nuenen om een afspraak in te plannen.

Preventie van gebitsproblemen

Wilt u gebitsproblemen voorkomen bij uw hond? Volg dan de volgende tips:

  • Begin dan al jong met het poetsen van de tanden. Door te starten op jonge leeftijd, raken de jonge pups al vrij snel gewend aan het poetsen en is het poetsen van de tanden geen probleem. Het beste is om elke dag te poetsen, maar 2-3 keer per weel volstaat ook. 
  • Speciaal ontwikkelde hondenbrokken en snacks, bijvoorbeeld kauwsticks, hebben naast het poetsen ook een bewezen effectiviteit. Het enige nadeel hiervan is dat de hoektanden ongemoeid worden gelaten enhier toch tandsteen op gaat zitten.
  • Voeg speciaal mondspoelwater (Vet aquadent) toe aan het drinkwater. Het zorgt vooral voor een frissere mondgeur en een vertraging van de opbouw van tandaanslag.

Gebitsproblemen en behandelingen

Uw hond kan last hebben van uitgebreide paradontitis. Dit houdt in dat een deel van het tandvlees en het onderliggende kaakbot dan is verdwenen, waardoor de wortels van de tanden bloot komen te liggen. Op het resterende tandvlees en de binnenkant van de lip zitten rode ontstoken plekken. De blootliggende wortels en het ontstoken tandvlees is zeer pijnlijk. Doordat de aansluiting van de tanden door het tandvlees zo slecht is geworden, ontstaan wortelpuntontstekingen.

Honden met erge tandsteenvorming komen we vaak tegen op oudere leeftijd. De tandsteenvorming hangt af van de speekselvloei in de bek en de kauwactiviteit. Hoe meer speekselvloei en kauwen, hoe minder tandsteen-vorming. Boxers bijvoorbeeld hebben weinig tandsteen, maar wel heel veel speeksel. Over het algemeen geldt dat honden met een kopvorm die lijkt op de kop van een wolf, minder last hebben van tandsteen.

Wanneer we het tandsteen verwijderen, dan kun je pas echt zien wat er aan de hand is. Je ziet de blootliggende wortels van de kies. Deze tand heeft nog maar weinig steun, waardoor de tand los staat. Ook ziet u 1 cm boven de 3e tand van links (206) een abcesopening (witte pijl). Dit abces ontstaat doordat de wortel van deze kies ontstoken is en de etter een weg naar buiten zoekt (vergelijk dit maar met een puistje). We hebben alle kiezen moeten verwijderen en de rest van het gebit behandeld. In dit stadium kunnen we niet veel tanden meer redden. Indien een hond veel tanden moet missen, kan hij gelukkig toch nog goed eten en is hij of zij in ieder geval verlost van de pijn. 

Soms is het noodzakelijk om een of meerdere tanden van uw hond te trekken. Dit gebeurt te allen tijde onder verdoving. Dit bespreekt de dierenarts van tevoren met de eigenaar. U komt niet voor verrassingen te staan en u bent op de hoogte van de kosten van de behandeling. Uw hond kan prima leven met minder tanden in zijn bek. Let er thuis op of uw hond zijn eten opeet en houdt er aan het begin rekening mee dat u de hond geen harde brokken voert. Het gebit moet helen en daar kan zacht voedsel aan bijdragen. Heeft u vragen over een gebitsbehandeling of wilt u een gebitscontrole bij uw hond laten doen? Bel onze praktijk om een afspraak te maken of kom langs. Wij helpen u en uw hond graag. 

Graag zouden we het niet zo ver willen laten komen, het is daarom erg belangrijk dat u het gebit van uw hond goed verzorgt. Wilt u advies over welke voeding geschikt is voor het gezond houden van het gebit? Onze dierenartsassistentes vertellen u er alles over. Op deze foto ziet u een kerngezond hondengebit. De tanden zijn mooi wil en de kiezen zijn gezond. Wilt u weten hoe u het gebit van uw hond vitaal houdt? Volg de tips hieronder!

 

 

Hoe houd ik het gebit voor mijn hond gezond?

Er is een aantal opties om het gebit van uw hond gezond te houden:

  • Poetsen is de beste garantie voor een schoon gebit. Als u op jonge leeftijd start met het poetsen van de tanden van uw hodn, dan raken de meeste honden eraan gewend. Dagelijks poetsen is het beste, maar enkele keren per week volstaat ook.
  • Dentale snacks
  • Mondspoelwater

Wortelkanaalbehandeling tandheelkunde hond

Wellicht heeft uw hond meer dan alleen een gebitsbehandeling nodig. Sommige honden kunnen door een trauma tanden afbreken. Doordat de tand afbreekt, komt het wortelkanaal met de zenuw open te liggen. Deze zenuw gaat ontsteken, wat op termijn leidt tot een wortelpuntontsteking en eventueel abcesvorming. Hierdoor krijgt de hond tandpijn. Onze dierenartsen zijn gespecialiseerd in tandheelkunde bij huisdieren en doen er alles aan om het gebit van uw hond weer gezond te maken.

Met een röntgenfoto kunnen we zien hoe de wortel van de tand eruit ziet. Dan kunnen we beslissen of we de tand kunnen redden door een wortelkanaalbehandeling of dat we de tand moeten trekken. Niks doen is zeker geen optie! Bij een wortelkanaalbehandeling wordt de zenuw uit de tand verwijderd en opgevuld. De tand is dood en steriel, hierdoor kan de tand niet meer ontsteken en geen pijn meer geven.

Afspraak maken voor een gebitsbehandeling

Wilt u een afspraak maken voor een gebitsbehandeling voor uw hond? Bel naar de praktijk in Nuenen met 040-7200862 of mail naar info@dierenkliniekcoppelmans.nl om een afspraak te maken. Geef in uw mail duidelijk aan dat het om een gebitsbehandeling of tandheelkunde voor uw hond gaat. Wij doen er alles aan om u zo snel mogelijk in te plannen. Heeft u andere vragen met betrekking tot het gebit van uw hond? Onze dierenartsen-assistentes staan altijd voor u klaar. Wij denken graag mee en willen alleen het beste voor uw hond!

Maak direct een afspraak