Gebit

Een gezond gebit is de normaalste zaak voor mensen, we poetsen elke dag onze tanden en hebben een frisse mondgeur. Het gebit van een hond is ook erg belangrijk voor de algehele gezondheid. De laatste tien jaar is de aandacht voor het gebit van onze huisdieren toegenomen. De maand februari staat daarom centraal als de maand van het gebit. Voor huisdieren geldt dat een goed onderhouden gebit zorgt voor een frissere mondgeur, minder ontstoken tanden en daardoor minder pijn en een beter gebit tot op latere leeftijd. Bij Dierenkliniek Coppelmans checken wij het gebit van uw hond en speuren wij eventuele gebitsproblemen op. Bel naar onze kliniek voor het maken van een afspraak.

Maak een afspraak voor gebitscontrole

 

 

Symptomen gebitsproblemen hond

Tekenen van mogelijke gebitsproblemen bij een hond zijn onder andere:

  • tandplak,
  • tandsteen,
  • ontstoken tandvlees (gingivitis),
  • missende elementen.

Net zoals bij mensen, is een aangetast gebit ook voor onze huisdieren (zeer) pijnlijk. Denkt u dat uw hond problemen heeft aan zijn gebit? Neem dan contact op met onze kliniek in Nuenen om een afspraak in te plannen. In de maand februari voeren wij gratis gebitscontroles uit en krijgt u tevens 10% korting op een gebitsbehandeling.

Preventie van gebitsproblemen

Wilt u gebitsproblemen bij uw hond voorkomen? Volg dan de volgende tips:

  • Begin met het poetsen van de tanden op een jonge leeftijd. Door te starten op jonge leeftijd, raken de jonge pups al vrij snel gewend aan het poetsen en is het poetsen van de tanden geen probleem. Het beste is om elke dag te poetsen, maar 2-3 keer per week volstaat ook. 
  • Geef uw hond speciaal ontwikkelde hondenbrokken en snacks, bijvoorbeeld kauwsticks. Deze verantwoorde snacks hebben een bewezen effectiviteit op het gebit. De kauwbeweging op de stick bootst het poetsen van de tanden na. Het enige nadeel hiervan is dat de hoektanden ongemoeid worden gelaten en hier toch tandsteen op ontstaat.
  • Voeg speciaal mondspoelwater (Vet aquadent) toe aan het drinkwater. Dit speciale hondenmondspoelwater zorgt vooral voor een frissere mondgeur en een vertraging van de opbouw van tandaanslag.

Gebitsproblemen en behandelingen

Uw hond kan last hebben van uitgebreide paradontitis. Dit houdt in dat een deel van het tandvlees en het onderliggende kaakbot dan is verdwenen, waardoor de wortels van de tanden bloot komen te liggen. Op het resterende tandvlees en de binnenkant van de lip zitten rode ontstoken plekken. De blootliggende wortels en het ontstoken tandvlees voelt zeer pijnlijk aan. Doordat de aansluiting van de tanden door het tandvlees zo slecht is geworden, ontstaan wortelpuntontstekingen.

Honden met erge tandsteenvorming komen we vaak tegen op oudere leeftijd. De tandsteenvorming hangt af van de speekselvloei in de bek en de kauwactiviteit. Hoe meer speekselvloei en kauwactiviteit, hoe minder tandsteenvorming. Boxers bijvoorbeeld, hebben weinig tandsteen, maar wel heel veel speeksel. Over het algemeen geldt dat honden met een kopvorm die lijkt op de kop van een wolf, minder last hebben van tandsteen.

Wanneer we het tandsteen verwijderen, ziet u pas echt wat er aan de hand is. Je ziet de blootliggende wortels van de kies. Op de foto hiernaast ziet u dat de tand nog maar weinig steun heeft, waardoor de tand los staat. Ook ziet u 1 cm boven de 3e tand van links (206) een abcesopening (witte pijl). Dit abces ontstaat doordat de wortel van deze kies ontstoken is en de etter een weg naar buiten zoekt (vergelijk dit maar met een puistje). We hebben alle kiezen moeten verwijderen en de rest van het gebit behandeld. In dit stadium kunnen we niet veel tanden meer redden. Indien een hond veel tanden moet missen, kan hij gelukkig toch nog goed eten en is hij of zij in ieder geval verlost van de pijn. 

Soms is het noodzakelijk om een of meerdere tanden van uw hond te trekken. Dit gebeurt te allen tijde onder verdoving. Tevens bespreekt de dierenarts dit van tevoren met de eigenaar. U komt niet voor verrassingen te staan en u bent op de hoogte van de kosten van de behandeling. Uw hond kan prima leven met minder tanden in zijn bek. Let er thuis op of uw hond zijn eten opeet en houd er aan het begin rekening mee dat u de hond geen harde brokken voert. Het gebit moet helen en daar draagt zacht voedsel aan bij. Heeft u vragen over een gebitsbehandeling of wilt u een gebitscontrole bij uw hond laten doen? Bel onze praktijk om een afspraak te maken of kom langs. Wij helpen u en uw hond graag. 

Wij laten het liever niet zo ver komen, het is daarom erg belangrijk dat u het gebit van uw hond goed verzorgt. Wilt u advies over welke voeding geschikt is voor het gezond houden van het gebit? Onze dierenartsassistentes vertellen u er alles over. Op deze foto ziet u een kerngezond hondengebit. De tanden zijn mooi wit en de kiezen zijn gezond. Wilt u weten hoe u het gebit van uw hond vitaal houdt? Volg de tips hieronder!

 

 

Hoe houd ik het gebit van mijn hond gezond?

Er is een aantal opties om het gebit van uw hond gezond te houden. Lees hieronder de tips van onze dierenarts:

  • Poetsen is de beste garantie voor een schoon gebit. Als u op jonge leeftijd start met het poetsen van de tanden van uw hond, dan raken de meeste honden eraan gewend. Dagelijks poetsen is het beste, maar enkele keren (twee tot drie keer) per week volstaat ook.
  • Dentale snacks
  • Mondspoelwater

Wortelkanaalbehandeling tandheelkunde hond

Wellicht heeft uw hond meer dan alleen een gebitsbehandeling nodig. Sommige honden kunnen door een trauma tanden afbreken. Doordat de tand afbreekt, komt het wortelkanaal met de zenuw open te liggen. Deze zenuw gaat ontsteken, wat op termijn leidt tot een wortelpuntontsteking en eventueel abcesvorming. Hierdoor krijgt de hond tandpijn. Onze dierenartsen zijn gespecialiseerd in tandheelkunde bij huisdieren en doen er alles aan om het gebit van uw hond weer gezond te maken.

Door middel van een röntgenfoto zien we hoe de wortel van de tand eruit ziet. Dan kunnen we beslissen of we de tand kunnen redden door een wortelkanaalbehandeling of dat we de tand moeten trekken. Niks doen is zeker geen optie! Bij een wortelkanaalbehandeling verwijderen we de zenuw uit de tand vullen we de zenuw op. De tand is dood en steriel, hierdoor kan de tand niet meer ontsteken en geen pijn meer geven.

Afspraak maken voor een gebitsbehandeling

Wilt u een afspraak maken voor een gebitsbehandeling voor uw hond? Bel naar onze praktijk in Nuenen met 040-7200862 of mail naar info@dierenkliniekcoppelmans.nl om een afspraak te maken. Geef in uw mail duidelijk aan dat het om een gebitsbehandeling of tandheelkunde voor uw hond gaat. Wij doen er alles aan om uw hond zo snel mogelijk in te plannen. Heeft u andere vragen met betrekking tot het gebit van uw hond? Onze dierenartsassistentes staan altijd voor u klaar. Wij denken graag mee en willen alleen het beste voor uw hond!

Maak direct een afspraak