Aanschaf kitten/poes

De aanschaf van een kitten of poes is een cadeau voor het hele gezin. Een kat in huis betekent een heerlijk speel- en knuffelmaatje voor iedereen. Maar er zijn er verschillende zaken waar u rekening mee moet houden voordat u een poes of kitten aanschaft. Een kitten of poes is namelijk een hele verantwoordelijkheid. Deze beslissing moet u weloverwogen nemen.

Aanschaf kitten/poes_Dierenkliniek Coppelmans

Wat heb je nodig voor een kitten?

Wij hebben een aantal belangrijke vragen voor u op een rijtje gezet waar u voordat u een kitten of poes aanschaftm, goed over moet nadenken. Er is namelijk niets zo zielig als een kat in het asiel die zijn thuis kwijt is omat het baasje niet goed over de aanschaf heeft nagedacht. Om deze situaties te voorkomen, hebben wij een checklist opgesteld:

  • Is uw huis katten-proof? Er moet voldoende beweeg- en speelruimte zijn en er moeten niet teveel loshangende kabels zijn. 
  • Heeft u er genoeg tijd voor? Zowel de verzorging als de aandacht die uw kat verdient, hoort hierbij. Denk niet alleen aan de tijd die u nu heeft, maar ook aan de toekomst.
  • Wilt u een kitten uit het asiel of van een nestje aan huis? Kittens uit het asiel verdienen een nieuw huisje maar zitten niet voor niets in het asiel. Laat u goed informeren over het nestje in het asiel als het nestje aan huis.
  • Heeft u duidelijk wat de kosten voor een poes zijn? Van voeding tot speeltjes, maar ook van ziektekosten tot pension bij vakantie.
  • Wilt u een volwassen kat of een kitten? Wilt u een poes of een kater? Wilt u wel of geen raskat? Wilt u een langharige of kortharige? Zo zijn er nog diverse vragen die u zichzelf kunt afvragen om tot het juiste type kater of poes te komen.
  • Welke voorbereidingen moet u treffen? Zorg vóór de aanschaf van de kitten dat u in ieder geval de volgende dingen in huis heeft: kattenbak en kattenbakvulling, voeding, voeder- en drinkbak, krabpaal, speelgoed, slaapmandje en borstel.

Aanschaf kitten/poes_Dierenkliniek Coppelmans

Wanneer kitten inenten?

Na minimaal acht weken mag de kitten mee naar zijn nieuwe thuis. Maak dan een afspraak en kom dan gerust langs met uw kitten voor een eerste controle. We kijken uw kitten na op eventuele ziekten, parasieten en afwijkingen. Deze controle is vooral belangrijk om direct uit te voeren als u al andere katten thuis heeft. Uw nieuwe kitten moet eerst naar de dierenarts voordat het in aanraking komt met andere katten. Tijdens uw bezoek adviseren wij u over zaken als ontwormen, voeding en vlooienbestrijding. Vervolgens geven we ook vaccinatie-advies op maat en bepalen we het vaccinatieschema voor uw kitten. Na een jaar komt u weer terug voor de jaarlijkse controle en vaccinatie. 

Welke kat past bij mij?

Er zijn veel verschillende soorten katten. Bedenk van tevoren wat voor soort kat u in huis haalt. Er zijn kattensoorten die veel beweging nodig hebben, andere soorten verharen erg veel en er zijn soorten die ook wel de klittenbandkat worden genoemd. Laat u informeren over de karaktereigenschappen van de kat. Want een kat in huis is een hele verandering! Voordat de kat in huis komt, moet u toch wat veranderingen doorvoeren en afspraken met het gezin maken. Veranderingen in huis kunt u het beste doen voordat een kitten of poes in huis komt. Zo kan de kat namelijk beter wennen. Een kattenbak plaatst u op een plek waar de kitten goed bij kan. Om problemen te voorkomen kunt u het beste ook afspraken maken met het gezin en een voedingsschema voor de kat opstellen. 

Een kitten of poes brengt natuurlijk heel veel geluk en knuffels met zich mee. Denk er toch nog even een periode over na voordat u een kitten of poes aanschaft.

Vragen over aanschaf kitten

Wilt u advies over de aanschaf van een kitten of poes? Bel of mail ons of kom langs in onze dierenkliniek in Nuenen! Wij helpen u graag en geven u advies over de aanschaf van een kitten of poes.

Dierenkliniek Coppelmans Vandaag geopend van 09:30 t/m 18:00040-7200862Route plannen

Gezelschapsdieren