Vlooien in de herfst

Het herfstseizoen is weer begonnen. Dan denkt u waarschijnlijk dat u gerust kunt stoppen met het behandelen van uw hond of kat tegen vlooien of teken, toch? Helaas is niets minder waar. Bij Dierenkliniek Coppelmans hebben we vorig najaar veel huisdieren met vlooien behandeld. Wilt u dit voorkomen, lees dan verder.

Vlooien in het najaar

Vorig najaar zagen wij veel huisdieren met vlooien binnenkomen bij onze Kliniek. De herfstperiode zorgt er dan wel voor dat bladeren van de boom vallen, maar dat betekent niet dat parasieten ook verdwijnen in de omgeving. Het klopt dat teken bij honden in het najaar minder voorkomen, maar wist u dat vlooien in tegenstelling tot teken, actief blijven en zichzelf blijven voortplanten tot een temperatuur van 15 graden Celsius. Stop dus niet met het behandelen van vlooien bij uw huisdier.

Vlooien in het najaar - Dierenkliniek Coppelmans

Vlooien overleven ook in de herfst

Ondanks dat de temperaturen buiten dalen, zetten we thuis de kachel weer vaker aan. Een aangename temperatuur is fijn voor onszelf, maar ook voor vlooien. Vlooien blijven in leven en planten zich voort, ook in de herfst en in de winter.

Preventief behandelen tegen vlooien

Wilt u uw hond of kat vlooi-vrij houden, behandel uw huisdier dan preventief het hele jaar door tegen vlooien. Bij Dierenkliniek Coppelmans hebben we de juiste anti-vlooienproducten zodat uw hond of kat zonder jeuk het najaar ingaat. Let op dat er voor honden en katten verschillende vlooienproducten bestaan. Sommige producten tegen vlooien bij honden zijn namelijk giftig voor andere huisdieren. Er bestaan verschillende preventieve vlooienmiddelen:

  • Halsbanden
  • Pipetjes
  • Pillen
  • Sprays
  • Poeder

Waarom preventief behandelen

Als het op gezondheid aankomt, doen we zelf genoeg om te voorkomen dat we ziek worden: denk aan gezond eten, voldoende bewegen en een bezoek aan de tandarts. Als het op de gezondheid van huisdieren aankomt, verzorgen we deze zo goed mogelijk. Voorkomen is beter dan genezen, ook in geval van vlooien. De meest voorkomende parasiet bij huisdieren is de vlo. Vlooien zijn erg hinderlijk voor huisdieren, ze zorgen voor enorme jeuk en soms ontstaat een huidallergie. Soms blijven jeuk en huidallergie echter uit na een vlooienbeet, maar zijn andere gevolgen veel groter. In het ergste geval leidt een vlooienbeet tot leukemie, lintwormen of andere ziekten. Reden genoeg dus om uw huisdier preventief te behandelen tegen vlooien.

Behandelen van vlooien bij huisdier

Heeft uw huisdier last van vlooien, dan moet u meer behandelen dan alleen het huisdier zelf. De vlooien die zich op uw huisdier bevinden maken slechts 5% uit van de totale vlooienpopulatie. De overige 95% bevindt zich in de directe omgeving in de vorm van eitjes, larven of poppen.

  • Reinig uw huisdier zelf
  • Behandel de mand/slaapplek van uw huisdier
  • Stofzuig dagelijks (vergeet de stofzuigerzak niet weg te gooien
  • Reinig uw meubelen
  • Was kleren grondig
  • Vergeet ook de auto niet

Behandelen van vlooien - Dierenkliniek Coppelmans

Maak een afspraak voor vlooien

Heeft u last van vlooien in huis en wilt u er vanaf? In deze blog over last van vlooien leest u hoe u vlooien herkent, hoe u uw huisdier behandelt en hoe u een vlooienplaag bestrijdt. Neem contact op met uw dierenarts via Dierenkliniek Coppelmans en laat u adviseren. Onze dierenartsassistentes hebben veel kennis van vlooienbehandelingen en bespreken graag de mogelijkheden met u. Wij staan voor de gezondheid van uw dier.

Neem contact op

Tags: