Gebit

Cavia’s hebben een knaaggebit. In de bek van een cavia zitten 4 snijtanden en 16 kiezen. Dit knaaggebit blijft het hele leven doorgroeien. Het is dus belangrijk dat de tanden en kiezen van de cavia slijten. Als de stand van alle tanden en kiezen goed is, zullen deze tegen de tegenoverstaande tand of kies afslijten met het knagen van voedsel. Hooi en voer met een harde structuur draagt hieraan bij en is heel belangrijk om de tanden van de cavia te slijten. Bij dierenkliniek Coppelmans kunt u terecht voor tandheelkunde bij uw huisdier.

Hoe ontstaan gebitsproblemen bij cavia's?

Soms krijgen cavia's last van gebitsproblemen. Dit komt mogelijk voor door:

  • verkeerde voeding,
  • te weinig vitamine C,
  • aangeboren afwijkingen,
  • na breuken,
  • verkeerd teruggroeien.

Gebitsproblemen bij cavia's

  • Snijtanden groeien minimaal een halve centimeter per maand. Als ze niet goed afslijten worden ze te lang en is het voor de cavia niet meer mogelijk om zijn bek ver genoeg open te doen om voedsel te kunnen pakken.
  • Kiezen die niet genoeg of verkeerd afslijten groeien te ver door. Dit veroorzaakt brugvorming. Hierdoor kan de cavia zijn tong minder goed bewegen of komen er haakjes aan de kiezen die in de wang of tong prikken. De pijn die dit veroorzaakt, heeft tot gevolg dat de cavia vaak stopt met eten.

Gebit cavia - Dierenkliniek Coppelmans

Gebitsbehandelingen bij cavia 

Als u merkt dat uw cavia stopt met eten of veel minder eet dan normaal, kan het zo zijn dat uw cavia last heeft van gebitsproblemen. Bij Dierenkliniek Coppelmans in Nuenen verhelpen wij gebitsproblemen bij cavia's.

  • Slijpen van te lange kiezen of tanden. Dit gebeurt vaak zonder verdoving. Dit is pijnloos voor uw cavia en zorgt ervoor dat de cavia de bek weer kan openen en weer goed kan kauwen op voedsel
  • Trekken van afgebroken tanden of rotte tanden. Dit doet de dierenarts onder narcose. Uw cavia zal dan een pijnloze gebitsbehandeling begaan en heeft na het trekken van de tanden weer een gezond gebit. 

Gebit cavia poetsen - Dierenkliniek Coppelmans

Gebitscontrole voor cavia

Bij vragen over het gebit kunt u altijd bellen met een van onze dierenartsassistenten of een afspraak maken om te bekijken of er gebitsproblemen bij uw cavia zijn. Door middel van een gebitscontrole checkt de dierenarts hoe eventuele gebitsproblemen op te lossen zijn. Een jaarlijkse gebitscontrole voorkomt een gebitsbehandeling. Voorkomen is beter dan genezen. Merkt u dat uw cavia geen hard voedsel meer eet en de voorkeur aan zacht voedsel, zoals fruit, geeft? Neem dan contact op met onze kliniek. Dit kan namelijk betekenen dat uw cavia last heeft van het gebit. Om pijn en behandeling te voorkomen, neemt u contact op voor een gebitscontroleafspraak.

Afspraak maken voor gebitsbehandeling of gebitscontrole

Neem contact op met onze dierenkliniek in Nuenen door te bellen met 040-7200862 of stuur een e-mail naar info@dierenkliniekcoppelmans.nl. Wij staan zes dagen in de week voor u en uw cavia klaar en houden het gebit van u cavia graag gezond!

Maak direct een afspraak

Gezelschapsdieren