Gebit

Katten zijn echte vleeseters en hebben daarom een erg scherp gebit. Het gebit van een volwassen kat bestaat in totaal uit 30 tanden. De hoektanden en de scheurkiezen zijn het belangrijkst, hiermee maakt de kat het voedsel klein en zorgt de kat ervoor dat het voedsel gemalen de maag ingaat. Vanaf een leeftijd van 2 weken komen de eerste melktanden bij een kitten door. Vanaf een leeftijd van 6 maanden zijn alle tanden gewisseld en hebben katten hun definitieve volwassen gebit. Heeft uw kat last van zijn gebit? Kom langs bij Dierenkliniek Coppelmans in Nuenen. Onze dierenspecialisten zorgen ervoor dat het gebit van uw kat weer gezond wordt.

Katten gebit - Dierenkliniek Coppelmans

Afwijkingen aan het gebit

Veel voorkomende afwijkingen aan het gebit van de kat:

  • Gaatjes op de overgang wortel-kroon (FORL: Feline Odontoclastic Resorptive Lesions). Dit is een echte "katten aandoening." Het leven van de tand komt bloot te liggen en dit kan erg pijnlijk zijn. Jammer genoeg kunnen we deze gaatjes niet vullen, dit is niet mogelijk. Bij Dierenkliniek Coppelmans in Nuenen trekken we de aangetaste tanden. Hierna heeft uw kat geen pijn meer en heeft hij weer een gezond gebit.
  • Ontsteking van het tandvlees en mondslijmvlies. Dit komt variërend voor van subtiele otnstekingen tot hele erge ontstekingen. Uw kat wil dan bijna niet meer eten en de ontsteking kan enorm pijnlijk zijn. Een ontsteking aan het tandvlees moet dan ook zeker behandeld worden. Bij Dierenkliniek Coppelmans behandelen we de ontsteking en zorgen we ervoor dat uw kat geen pijn meer heeft.
  • Afgebroken hoektand. Bij katten liggen de tanden niet zo diep in de mond, waardoor de wortelkanalen snel blootliggen. Wortelkanalen zijn hierdoor sneller vatbaar voor een ontsteking. Deze hoektanden kunnen we behandelen met een wortelkanaalbehandeling of we kiezen ervoor om de afgebroken hoektand te trekken.

Katten gebit - Dierenkliniek Coppelmans

Gebitscontrole bij uw kat

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook voor gebitsproblemen bij uw kat. Wilt u voorkomen dat uw kat een gebitsbehandelijk moet ondergaan? Maak dan jaarlijks een afspraak bij onze dierenkliniek in Nuenen voor een gebitscontrole. Onze dierenartsen checken de gezondheid van het gebit van uw kat en schenken aandacht aan eventuele pijnlijke plekken in het gebit. Wilt u een afspraak maken voor een gebitscontrole? Bel met 040-7200862 of maak een afspraak via het afsprakenformulier.

Afspraak maken voor het gebit

Wij maken uiteraard gebruik van verdovingen tijdens het behandelen van uw kat zijn gebit. De kosten bespreken wij altijd eerst van tevoren met de eigenaar. Op deze manier komt er nooit iemand voor verrassingen te staan. De dierenartsen bij Dierenkliniek Coppelmans willen altijd het beste voor uw kat. Wij geven een eerlijk advies en zijn open over de kosten. Heeft u vragen over het behandelen van een ontsteking of wilt u langskomen om het gebit van uw kat te laten checken? Bel Dierenkliniek Coppelmans op 040-7200862 of stuur een e-mail naar info@dierenkliniekcoppelmans.nl. Wij staan altijd klaar voor u en uw kat.

Maak direct een afspraak

Gezelschapsdieren