Sterilisatie & castratie

U kunt bij Dierenkliniek Coppelmans in Nuenen terecht voor zowel castratie als sterilisatie behandelingen voor uw huisdier. Wanneer u graag een castratie of sterilisatie behandeling voor uw huisdier zou willen, kunt u het best contact met onze dierenkliniek opnemen om een afspraak te maken. 

Castrastie

Bij Dierenkliniek Coppelmans kunt u uw huisdier laten castreren. Castratie is een ingreep die bij reuen vaker gebeurd. Bij de castratie worden de testikels verwijderd en worden er bijna geen mannelijke hormonen meer geproduceerd.

De belangrijkste redenen om uw huisdier te laten castreren zijn:

  • Minder neiging om weg te lopen;
  • Minder dominant gedrag;
  • Niet meer kunnen zorgen voor nakomelingen.

De beste leeftijd om uw hond te castreren is, afhankelijk van het ras, rond de leeftijd van een jaar. Wanneer rond deze tijd gecastreerd wordt, zal dit ook het beste effect op het gedrag hebben. Wanneer veel later gecastreerd wordt, kan een deel van het gedrag al aangeleerd zijn en zal castratie mogelijk minder effect hebben.

Sterilisatie & castratie_Dierenkliniek Coppelmans

Sterilisatie

Ook kunt u bij Dierenkliniek Coppelmans in Nuenen uw huisdier laten steriliseren. Bij de sterilisatie worden, onder algehele narcose, alleen de eierstokken verwijderd. Hierdoor kan de hond niet meer loops worden. De baarmoeder wordt, als daar geen aanleiding toe is, niet weggehaald.

De belangrijkste redenen om uw huisdier te laten steriliseren zijn:

  • Geboortebeperking;
  • Preventie van melklijsttumoren;
  • Preventie van loopsheid;
  • Preventie van baarmoederontsteking.

Melklijsttumoren ontstaan op latere leeftijd doordat elke keer wanneer de hond een loopsheidcyclus doorloopt de kliercellen van de melklijsten geactiveerd worden. Op latere leeftijd kunnen die kliercellen ontsporen en gaan ze agressief delen, wat zorgt voor het ontstaan van een melklijsttumor. Deze kunnen of goedaardig of kwaadaardig zijn. Sterilisatie zorgt voor het stoppen van de loopsheidcyclus en een sterke afname van de kans op melklijsttumoren. Indien de teef gesteriliseerd wordt voor de tweede loopsheid, is de kans op melklijsttumoren met een factor 7 gedaald.

Baarmoederontsteking ontstaat door het slechter functioneren van de baarmoeder op latere leeftijd. Elke keer als een teef loops wordt, maakt de baarmoeder zich klaar voor een eventuele dracht. Komt er geen dracht, dan gaat de baarmoeder in rust. Wanneer dit proces niet goed verloopt, kan er een etterige levensbedreigende ontsteking ontstaan in de baarmoeder. Het beste is dan de baarmoeder te verwijderen. Gesteriliseerde teefjes hebben geen cyclus meer en dus ook geen kans meer op een baarmoederontsteking.

Tegenwoordig kunnen wij naast de conventionele sterilisatie met een snede in de buik, ook steriliseren met een kijkoperatie, wat diverse voordelen biedt t.o.v. de klassieke operatie.

Sterilisatie & castratie_Dierenkliniek Coppelmans

Sterilisatie & castratie bij Dierenkliniek Coppelmans

Bij Dierenkliniek Coppelmans in Nuenen vinden we het belangrijk om u vooraf een goede voorlichting te geven. Daarnaast bieden wij ook goede nazorg voor uw huisdier. Heeft u nog vragen? Stel deze gerust! U kunt natuurlijk ook gelijk een afspraak maken. Onze openingstijden en contactgegevens kunt u vinden op onze contactpagina

Dierenkliniek Coppelmans Vandaag geopend van 09:30 t/m 17:00040-7200862Route plannen