Sterilisatie & castratie

U kunt bij Dierenkliniek Coppelmans in Nuenen terecht voor zowel castratie als sterilisatie behandelingen voor uw huisdier. Wilt u ook graag uw konijn laten castreren of steriliseren? Neem dan contact op met onze dierenkliniek om een afspraak te maken. 

Sterilisatie & castratie_Dierenkliniek Coppelmans

Konijn steriliseren of castreren

Sterilisatie of castratie is een veel toegepaste ingreep bij konijnen. Omdat het echter toch een chirurgische handeling is, de voors en tegens eens naast elkaar te zetten. Dierenkliniek Coppelmans helpt u graag op weg met het maken van een weloverwogen keuze. De volgende informatie is bij konijnen van belang:

  • Zowel een ram als voedster zijn het hele jaar door vruchtbaar, al is de mate hiervan groter in het voorjaar bij de voedster. Bij konijnen vindt net zoals bij poezen de eisprong plaats na stimulatie bij het paren.  Konijnen zijn zeer vruchtbaar en de nestgrootte bedraagt 2 tot 10 jongen, die ook wel ‘lampreien’ genoemd worden. Door de flinke worpgrootte en de korte draagtijd (30/31 dagen), planten konijnen zich zeer snel voort. Zeker als u dan ook een rammetje en een voedstertje in huis neemt is het belangrijk hiervan op de hoogte te zijn. Laat konijnen dan ook altijd controleren op geslacht (‘sexen’) bij aankoop!
  • Voedsters kunnen op latere leeftijd last krijgen van tumoren en ontstekingen in de baarmoeder en cystes in de eierstokken. Intacte voedsters kunnen ook ‘mannelijk gedrag’ vertonen door elkaar te bespringen. Hierdoor vindt mogelijk een eisprong plaats en raakt het konijn schijndrachtig.  Schijndracht veroorzaakt vervelende gedragsproblemen en kan zelfs tot melkgift leiden. Door tijdig te kiezen voor sterilisatie kunnen deze problemen én ongewenste nestjes worden voorkomen.
  • Één rammetje kan veel voedsters drachtig maken, dus is castratie bij de ram ook een reële optie. Gedragsmatig heeft dit ook zijn effect, want niet gecastreerde rammetjes kunnen heftig vechten wanneer ze geslachtsrijp worden.

Sterilisatie & castratie_Dierenkliniek Coppelmans

Verloop castratie en sterilisatie

Bij zowel de ingrepen bij voedsters als rammetjes gaat het konijn onder narcose. Hierbij kiezen wij voor een aanpak die goed pijnstillend en veilig is. Veiligheid houdt in dat konijn bij ons ook na de operatie weer ‘op gang’ worden geholpen. We maken ze weer volledig wakker met een prikje en helpen hun maagdarmkanaal een handje met een bevorderaar voor darmbewegingen en wat vocht. Zo zitten konijntjes vaak binnen het uur alweer lekker te knagen! Wij adviseren mannetjes vanaf 3 à 5 maanden te castreren, en vrouwtjes rond 11 maanden.

Sterilisatie & castratie bij Dierenkliniek Coppelmans

Bij Dierenkliniek Coppelmans in Nuenen vinden we het belangrijk om u vooraf een goede voorlichting te geven. Daarnaast bieden wij ook goede nazorg voor uw huisdier. Heeft u nog vragen? Stel deze gerust! U kunt natuurlijk ook direct een afspraak maken. Onze openingstijden en contactgegevens kunt u vinden op onze contactpagina

 

Gezelschapsdieren