Last van vlooien?

Heeft uw hond of kat last van vlooien? Krabt uw hond zich regelmatig achter zijn oren en blijft uw kat maar niet van zijn nek af? Grote kans dat uw huisdier last heeft van vlooien. Vlooien zijn kleine beestjes die voor een jeukend gevoel zorgen.

Vlooien bij katten

In Nederland komt de kattenvlo het meeste voor. Katten, maar ook honden raken eenvoudig besmet met vlooien door in aaraking te komen met andere honden en katten die last hebben van vlooien. Zo raken katten die vaak buiten komen en met ander katten omgaan, vaak besmet met vlooien.

Vlooien bij honden

Ook honden die worden uitgelaten en snuffelen aan andere honden, raken op deze manier besmet met vlooien. Vlooien zijn niet alleen vervelend voor uw huisdier, maar ook voor uzelf. Vlooien nestelen zich namelijk niet alleen op de huid van uw dier, maar ook in uw meubelen, tapijt en andere stoffen meubelstukken. Meer weten over vlooien? Lees gauw verder.

Vlooien herkennen

Vlooien zijn hele kleine, bruinzwarte, insecten die ongeveer even groot zijn als een rijstkorrel. Vlooien komen veel voor in Nederland en vormen een vervelende situatie als uw huisdier hier last van heeft. De kleine beestjes herkent u aan:

 • kleine kop
 • groot lijf
 • lange pootjes
 • 1-3mm groot
 • springt gemakkelijk tot 1m ver!

Hond en kat hebben last van vlooien - Dierenkliniek Coppelmans

De vrouwtjesvlo nestelt zich op uw huisdier, zuigt zich vol met bloed en legt eitjes tussen de haren en vallen dan neer in de directe omgeving van uw huisdier. Uw hond of kat krijgt door vlooienbeten en het speeksel jeuk en begint met krabben. Uit de eitjes komen larven die zich voeden met huidschilfers die bijvoorbeeld in kussens en tapijten zitten. Als de larve groot genoeg is verpopt hij zich.Door de juiste prikkels ontpopt hij zich na een tijdje tot een volwassen vlo. Deze volwassen vlo springt weer op uw hond of kat en zo begint de hele cyclus weer van voor af aan. Doordat een vlo tientallen eitjes per dag legt, ontstaat er al snel een vlooienplaag in huis.

Vlooienplaag bestrijden

Er is een aantal manieren om een vlooienplaag te bestrijden. Zorg ervoor dat u uw huisdier regelmatig check op vlooien. Doet u dit niet, dat is de kans groot dat de vlooien zich niet alleen nestelen op uw huisdier, maar ook op uw meubilair gaan zitten. Pas de volgende tips toe wanneer u last heeft van vlooien:

 • Stofzuigen

Stofzuig het hele huis als u merkt dat uw huisdier last heeft van vlooien. Denk bij het stofzuigen ook vooral aan plekken waar u moeilijk bij komt, dit zijn vaak deplekken waar vlooien zich nestelen. Kussens en naden van kussens op de bank, ook tussen de kussens van de bank in. Tapijten en de randen van het tapijt en tussen de zitting van stoelen moet u goed stofzuigen.Stofzuig de katten- of hondenmand zeer nauwkeurig en vaak, zo krijgen vlooien minder de kans om hun eitjes te leggen en zal de vlo doodgaan. Klop hondenmanden of -kleden buiten eerst goed uit voordat u begint met stofzuigen. Heeft uw huisdier ook in de auto gezeten? Ook dan is het verstandig om de bekleding van de auto te stofzuigen. Maak de stofzuiger of de stofzuigerzak schoon nadat u klaar bent met schoonmaken. Vlooien vinden gemakkelijk hun weg weer naar buiten via de slurf van de stofzuiger. Gooi de zak meteen weg en gebruik voor elke grote stofzuigbeurt een nieuwe zak.

 • Niet dweilen

Het klinkt wellicht een beetje raar, maar als u last heeft van vlooien, is het verstandig om enige tijd even niet te dweilen. Vlooien zijn namelijk dol op vohtige oppervlakten. Kieren tussen houten planken vormen gemakkelijk een broedhol voor vlooien. Wilt u toch dweilen? Gebruik dan wat schoonmaakazijn in het water. Schoonmaakazijn doodt de vlooien en kan dus wel worden gebruikt voor het dweilen van de grond. 

 • Heet wassen

Was oppervlakten waar uw hond of kat gebruik van heeft gemaakt, zo heet mogelijk. Hondenmanden, kattenkleden en andere kussens waar uw hond of kat geregeld op ligt, moeten zo snel mogelijk zo heet mogelijk gewassen worden. Was als kan, op 90 graden. Mocht het materiaal deze hitte niet aankunnen, was dan op 50 of op 60 graden. De eitjes en larven van vlooien overleven niet bij zulkehoge temperaturen, waardoor de eitjes en de larven van vlooien doodgaan. Was ook kussens van de bank, kleden of tapijten.

 • Vacuüm afsluiten

Is het niet mogelijk om bijvoorbeeld de kussens van de bank te wassen? Stop de kussens dan een tijdje in een vacuüm afgesloten zak waar geen lucht bijkomt. Ook op deze manier overleven de vlooien het niet door een gebrek aan zuurstof. 

Vlooien bij hond en kat - Dierenkliniek Coppelmans

Huisdier behandelen tegen vlooien

Als uw hond of kat last heeft van vlooien, is het verstandig uw huisdier te laten behandelen tegen vlooien. Er zijn verschillende manieren om uw hond of kat te behandelen tegen vlooien:

 • Pipetbehandeling. Door maandelijks een pipetbehandeling bij uw kat of hond uit te voeren, krijgen vlooien geen kans om zich te nestelen op de huid. Dit is een preventieve maatregel en zorgt ervoor dat u vlooien voorblijft.
 • Pillen. U kunt uw hond of kat kunt u preventief behandelen met een pil. Deze zijn zeer effectief en werken 1 tot 3 maanden. Deze pillen zijn meestal ook zeer effectief tegen teken en andere parasieten.
 • Halsband. Er zijn speciale halsbanden die vlooien tegengaan. Deze halsbanden werken maximaal 8 maanden. 
 • Omgevingsspray. Met een omgevingsspray sprayt u een vloeistof in de omgeving en op oppervlakten om de vlooien te doden. Bij het gebruiken van een omgevingsspray is het belangrijk dat u eerst stofzuigt en daarna sprayt. Het stofzuigen veroorzaakt een bepaalde trilling waardoor de larven zich ontpoppen, de omgevingsspray doodt vevolgens de larven en gaat de vlooien tegen. 

Behandeling tegen vlooien - Dierenkliniek Coppelmans

Voorkomen is beter dan genezen

Ook dit geldt voor vlooien: zorg ervoor dat u vlooien voorkomt in plaats van dat u vlooien moet bestrijden of genezen bij uw huisdier. Stofzuig daarom regelmatig, vooral op de plekken waar uw huisdier vaak komt. Maak oppervlakten schoon en was honden- of kattenmanden en -kleden geregeld op een hoge temperatuur. Vlooien komen het meest voor in het voorjaar, toch is het aan te raden om uw huisdier het hele jaar door te behandelen tegen vlooien. Zo is uw huisdier ook in de koudere maanden beshermd tegen vlooien en kan uw hond of kat gerust snuffelen en met andere honden en katten uit de buurt omgaan.

Voor meer informatie over vlooienbehandelingen als pipetten en vlooienhalsbanden, neemt u contact op met Dierenkliniek Coppelmans in Nuenen.

Neem contact op