Gebit

Konijnen hebben een knaaggebit, dit gebit bestaat uit vier snijtanden, vier rijen met kiezen (totaal twintig kiezen) en twee stifttanden. Deze stifftanden zijn kleine snijtandjes en bevinden zich achter de bovenste snijtanden. Als u voor een gebitscontrole naar onze dierenkliniek komt, bekijkt de dierenarts het gebit grondig. De snijtanden zijn voor een dierenarts makkelijk te zien, de kiezen liggen verder in de mond en zijn moeilijker te beoordelen. Met een lichtbron bekijken onze dierenartsen het gebit. Knaagdieren hebben geen stifttanden, konijnachtigen hebben wel stifttanden. Bij Dierekliniek Coppelmans dragen wij zorg voor de gezondheid van het gebit van uw konijn. Maak een afspraak voor een gebitscontrole of een gebitsbehandeling.

Knaaggebit

Het knaaggebit van een konijn is een gebit dat altijd doorgroeit en slijt door gebruik. Gemiddeld groeien snijtanden 2 tot 2.4 mm per week. Door het eten van voedsel en te knagen aan voedsel slijten de tanden van het konijn. Voor een goede slijtage moeten zowel de snijtanden als de kiezen elkaar raken. Konijnen gebruiken van nature het liefst niet het heel gebit tijdens het eten. Om het gebit van uw konijn op peil te houden, is het belangrijk dat u de juiste voeding aan uw konijn geeft. Ook moeten konijnen vezelrijk voeding krijgen, dit zijn vaak harde brokjes, hierdoor zijn de konijnen geneigd hun gebit veel te gebruiken. Dit draagt bij aan de conditie van het gebit.

Gebitsproblemen konijn - Dierenkliniek Coppelmans

Gebitsproblemen bij konijnen

Gebitsproblemen bij konijnen komen voor door:

  • verkeerde voedig
  • trauma
  • afwijkend knaaggedrag
  • genetische bepaling

De meeste tandproblemen ontstaan wanneer de tanden elkaar niet goed raken, waardoor tanden kunnen doorgroeien of foutief afslijten. Bij snijtanden leidt dit tot veel te lange tanden, bij kiezen geeft dit haakvorming. Haakvorming is erg pijnlijk: omdat de tong elke keer tegen de haken aankomt, wil het konijn niet meer eten. Als het konijn stopt met eten, is het noodzakelijk om snel in te grijpen. Er treden snel erge klachten van het maagdarmstelsel op met soms zelfs een dodelijke afloop. Merkt u dat uw konijn niet meer eet? Maak dan een afspraak bij Dierenkiniek Coppelmans.

Hoe weet ik dat mijn konijn last heeft van gebitsproblemen?

Konijnen kunnen verschillende symptomen hebben als ze haken krijgen aan de kiezen of olifantstanden krijgen. Symptomen kunnen zijn:

  • Moeite met eten en kauwen: het konijn probeert te eten want de eetlust is goed, maar het kauwen lukt niet goed en er vallen stukjes voeding uit de bek. U merkt dat er een sterke voorkeur voor zachte voeding ontstaat zoals fruit en dat uw konijn harde stukjes eten laat liggen.
  • Speekselen: hierdoor worden de haren bij de kin nat en plakkerig, uw konijn produceert continu speeksel. Soms wordt de kin kaal en rood door het voortdurend speekselen.
  • Vermageren: uw konijn verliest zichtbaar gewicht. 
  • Verdikkingen aan de onderkaak: de onderkaak van uw konijn ziet er dik uit, uw konijn doet langer over het eten.
  • Dunnere ontlasting of verstopping: uw konijn eet niet de goede substanties en geeft hierdoor dunnere ontlasting.

Gebitsproblemen konijn - Dierenkliniek Coppelmans

Gebitsbehandeling bij konijnen

Te lange snijtanden zijn voor uw konijn erg vervelend. Wij behandelen te lange snijtanden zonder narcose door de tanden te slijpen. Dit is pijnvrij en snel. Als de snijtanden zijn ontstoken of er is een gaatje ontstaan, kunnen de dierenartsen er ook voor kiezen om de snijtanden te trekken, dit wordt wel uitgevoerd onder narcose.

Voor het verwijderen van haken in de kiezen, wordt het konijn onder narcose gebracht. De dierenarts kan zo goed bij de kiezen komen en het hele gebit wordt gecheckt en behandeld. De kiezen van konijnen hebben lange wortels, die zijn moeilijk te zien, hiervoor moeten röntgenfoto's worden gemaakt. Op de röntgenfoto's ziet de dierenarts waar er behandeld moet worden en om welke kiezen het gaat.

Als een tand is afgebroken, ontstaat er een ontsteking aan de wortel van de tand. Het komt voor dat er dan een abces ontstaat. Met röntgenfoto’s wordt de oorzaak van het abces opgespoord. Een abces wordt het beste chirurgisch verwijderd. Als alternatief (indien dit niet mogelijk is) kan het abces geopend worden en eventueel opgevuld worden met antibioticaparels.

Tandheelkunde konijn

Wilt u uw konijn laten behandelen voor gebitsproblemen? Onze ervaren dierenartsen helpen uw konijn bij problemen aan het gebit. De dierenarts bespreekt uitgebreid de behandeling en de kosten van de behandeling. Door tandheelkunde toe te passen, heeft uw konijn straks weer een gezond gebit en hupst uw konijn weer vrolijk door de tuin. Heeft u vragen over tandheelkunde bij konijnen? Neem gerust contact met ons op. U kunt ook direct een afspraak maken via het afsprakenformulier

Gebitsbehandeling konijn in Nuenen

Bovenstaande gevallen behandelen wij in de kliniek in Nuenen. Neem contact op voor het maken van een afspraak voor een gebitsbehandeling van uw konijn. Wilt u meer informatie? Wij staan u graag te woord. 

Maak direct een afspraak

Gezelschapsdieren