Geslachtsrijpheid en voortplanting

Het begrijpen van de geslachtsrijpheid en voortplanting van konijnen en knaagdieren is essentieel voor verantwoordelijk eigenaarschap. Van de juiste leeftijd voor sterilisatie tot het herkennen van tekenen van dracht, deze pagina biedt waardevolle inzichten om de gezondheid en het welzijn van uw harige vrienden te waarborgen. Lees verder om meer te ontdekken over de cruciale aspecten van de voortplantingscyclus bij deze geliefde huisdieren.

Castratie van beertjes

Cavia's worden al geslachtsrijp met slechts een paar maanden, maar sommige beertjes kunnen dit al bereiken op 4 weken leeftijd. Het is dus essentieel om beertjes op tijd bij hun moeder weg te halen. Als je overweegt om ze samen te plaatsen met een of meerdere zeugjes, dan is castratie van de beer noodzakelijk. Dit kan worden uitgevoerd vanaf 4 tot 5 maanden, afhankelijk van de individuele cavia. Het is belangrijk te weten dat beertjes tot wel 6 weken na de operatie nog vruchtbaar kunnen zijn. Daarom is het niet verstandig om ze voor die tijd te koppelen met een andere (vrouwelijke) cavia.

Meer over castreren knaagdier

Sterilisatie van zeugjes

In de meeste gevallen is sterilisatie van zeugjes niet nodig en wordt dit medisch gezien ook niet aangeraden.

Dracht en jongen

De dracht bij cavia's duurt gemiddeld tussen de 59 en 72 dagen. De jongen zijn nestvlieders, wat betekent dat ze na 4 weken al groot genoeg zijn om het nest te verlaten. Het is belangrijk om te weten hoe je het geslacht kunt bepalen, vooral als je cavia's hebt van verschillend geslacht. Vrouwelijke dieren dienen gedekt te worden vóór ze 6 tot 8 maanden oud zijn, anders is de kans op complicaties bij de bevalling aanzienlijk.

Hormonale problemen bij cavia's

Bij ongeveer 1 op de 5 cavia’s kunnen problemen met de hormoonhuishouding optreden. Dit kan resulteren in de ontwikkeling van cystes (met vocht gevulde holtes) op de eierstokken. Hierdoor kan er een overproductie van geslachtshormonen plaatsvinden, met mogelijke symptomen als kale plekken aan weerszijden (zonder jeuk), een dikkere buik of veranderingen in gedrag. Gelukkig is hier goed tegen te behandelen. Mocht u twijfelen of uw dier hier last van heeft, aarzel dan niet om te bellen voor meer informatie.

Neem contact op

Gezelschapsdieren