Geslachtsrijpheid en voortplanting

Cavia’s zijn geslachtsrijp met een paar maanden, de uitzondering kan dit echter al zijn met 4 weken dus beertjes dienen op tijd te worden weggehaald bij de moeder. Wil je ze samen plaatsen met één of meerdere zeugjes dan is castratie van de beer noodzakelijk. Dit kan vanaf 4 tot 5 maanden, afhankelijk van de cavia. Ze kunnen nog vruchtbaar zijn tot 6 weken na de operatie dus vóór die tijd koppelen met een andere (vrouwelijke) cavia is niet verstandig.

Sterilisatie bij zeugjes is vaak niet nodig en wordt medisch gezien dan ook niet aangeraden om te doen.

Dracht bij de cavia duurt gemiddeld tussen de 59 en 72 dagen en de jongen zijn nestvlieders. Na 4 weken zijn ze al groot genoeg om het nest te kunnen verlaten. Het bepalen van het geslacht is goed te doen als je weet waar je op moet letten. Vrouwelijke dieren dienen gedekt te worden voor 6 tot 8 maanden leeftijd, anders is de kans op problemen bij de bevalling aanzienlijk.

Bij ongeveer 1 op de 5 cavia’s komen problemen met de hormoonhuishouding voor. Er kunnen zich zogenaamde cystes (met vocht gevulde holtes) ontwikkelen op de eierstokken. Dit heeft als gevolg dat er teveel geslachtshormonen worden geproduceerd en daardoor kunnen symptomen als kale plekken beiderzijds (geen jeuk), dikkere buik of veranderd gedrag optreden. Hier is goed tegen te behandelen en mocht u twijfel hebben of uw dier hier misschien last van heeft, schroom dan niet om te bellen voor meer informatie.

Gezelschapsdieren