Nieuwe wetgeving I&R Hond

Sinds 1 november 2021 geldt de nieuwe wetgeving omtrent het identificeren en registreren van honden (I&R Hond). Dit geeft nog veel vraagtekens. Dierenkliniek Coppelmans helpt u graag op weg. Door de nieuwe wetgeving is het alleen mogelijk om een hond, jong of oud, te verkopen of over te dragen als deze gechipt en geregistreerd is bij RVO en voorzien is van een paspoort. Op deze manier roepen we illegale hondenhandel een halt toe.

Neem contact op

 

 

Hondenhandel

De I&R Hond zorgt voor een betere controle op hondenhandel in Nederland. Jaarlijks komen er naar schatting circa 50.000 honden uit het buitenland naar Nederland. Dit zijn vooral pups uit Oost-Europa, maar ook zwerfhonden uit Zuid-Europa en landen buiten Europa. Helaas vindt veel van deze handel illegaal plaats. Honden zijn niet geregistreerd of gechipt, jonge pups worden op te jonge leeftijd gescheiden van hun moeder of hebben vervalste papieren. Het transport van deze honden gebeurt onder slechte omstandigheden en men denkt niet aan het welzijn van de hond in kwestie.

Hondenfokker - Dierenkliniek Coppelmans

Wat staat er precies in de nieuwe wetgeving?

Met het nieuwe I&R Hond houden we goed toezicht op de hondenhandel. Alle personen die bij de aanschaf van een hond betrokken zijn, dienen zich te registreren. In het nieuwe I&R Hond staan de volgende gegevens:

  • de eerste eigenaar (fokker of importeur),
  • waar de hond vandaan komt,
  • of de hond is gechipt,
  • of hij een paspoort heeft,
  • de dierenarts,
  • de chipper.

Europees dierenpaspoort

Naast de reeds verplichte chip en registratie krijgen sinds 1 november 2021 alle nieuw geregistreerde honden in Nederland ook een Europees dierenpaspoort. Dit geldt dus ook voor honden die niet de grens over gaan. Het Europees dierenpaspoort geldt voor alle honden die na 1 november 2021 naar een nieuwe eigenaar gingen, dus niet voor eigenaren die vóór de nieuwe wetgeving een hond aanschaften. Als u vóór 1 november 2021 een hond aanschafte en niet de grens overgaat, heeft u geen Europees dierenpaspoort nodig. Heeft u vóór 1 november 2021 een hond aangeschaft, maar gaat u wel over de grens of verkoopt u uw hond, dan moet u alsnog een Europees dierenpaspoort regelen en overdragen aan de nieuwe eigenaar.

Een toekomstig eigenaar moet bij de aanschaf van een hond nagaan of de hond is gechipt, geregistreerd en een EU-dierenpaspoort heeft.

Heeft u zelf een nestje met pups, dan moet u volgens de nieuwe I&R Hond vanaf nu alle pups registreren, chippen en voorzien van een Europees paspoort.

Nestje met pups - Dierenkliniek Coppelmans

De nieuwe wetgeving makkelijk uitgelegd

Wat de nieuwe regels precies zijn bekijkt u in deze video. Mocht u zelf in bezit zijn van een pup of wilt u een pup uit het buitenland halen? Lees u dan goed in. Heeft u vragen? Bel ons of kom even langs! Wij kijken graag naar welke maatregelen voor u en uw nieuwe huisdier van toepassing zijn. Meer informatie over identificatie en registratie honden? Bekijk de website van het RVO

Neem contact op