Parodontitis bij Honden

Bij honden worden tandheelkundige ziekten vaak onderschat. Veel eigenaren denken dat een slechte adem normaal is bij huisdieren, maar dit kan een teken zijn van parodontitis, een ernstige tandvleesontsteking. Het negeren van deze symptomen kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen voor uw trouwe viervoeter. In dit artikel bespreken we de symptomen, gevaren en behandelingen van parodontitis bij honden, en geven we advies over hoe u de gebitsgezondheid van uw hond kunt verbeteren.

Wat is Parodontitis?

Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees en het ondersteunende bot rondom de tanden. Het begint vaak als gingivitis, een milde ontsteking van het tandvlees, die zonder behandeling kan verergeren tot parodontitis. Deze aandoening kan leiden tot de vernietiging van het weefsel en bot dat de tanden ondersteunt, wat uiteindelijk kan resulteren in het verlies van tanden.

Mijn hond heeft een andere gebitsaandoening

Symptomen van Parodontitis bij Honden

Het is belangrijk om de symptomen van parodontitis vroegtijdig te herkennen om verdere complicaties te voorkomen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Slechte adem (halitose): Hoewel een lichte geur normaal kan zijn, kan een sterke, onaangename geur duiden op een infectie.
 • Verlies van eetlust: Honden met parodontitis kunnen pijn ervaren tijdens het eten, wat kan leiden tot verminderde eetlust en gewichtsverlies.
 • Rood of bloedend tandvlees: Gezond tandvlees is roze en stevig. Rood, ontstoken of bloedend tandvlees kan een teken zijn van parodontitis.
 • Loszittende tanden: Naarmate de ziekte voortschrijdt, kan het ondersteunende botweefsel rond de tanden worden afgebroken, waardoor tanden losraken.

Wat kun je zelf doen om parodontitis te voorkomen? 

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Regelmatige gebitscontroles en een goede mondhygiëne thuis kunnen helpen om tandheelkundige problemen vroegtijdig te herkennen en te behandelen. Hier zijn enkele tips om de mondgezondheid van uw hond te behouden:

 • Dagelijks tandenpoetsen: Gebruik een hondentandenborstel en tandpasta die speciaal zijn ontwikkeld voor huisdieren.
 • Voedingssupplementen: Sommige voedingssupplementen en kauwspeeltjes zijn ontworpen om de mondgezondheid te verbeteren en de opbouw van tandplak te verminderen.
 • Regelmatige veterinaire controles: Plan ten minste een keer per jaar een gebitscontrole bij onze dierenkliniek om tandheelkundige problemen vroegtijdig op te sporen.

Waarom je Parodontitis moet behandelen

Onbehandelde parodontitis kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van uw hond. De voortdurende aanwezigheid van bacteriën en ontstekingen in de mond kan leiden tot:

 • Ernstige pijn: Honden kunnen aanzienlijke pijn ervaren door ontstoken tandvlees en loszittende tanden.
 • Verlies van tanden: Naarmate de ziekte vordert, kunnen tanden losraken en uiteindelijk uitvallen.
 • Bacteriële infecties: Bacteriën uit de mond kunnen in de bloedbaan terechtkomen en zich verspreiden naar vitale organen zoals het hart, de lever en de nieren, wat kan leiden tot levensbedreigende aandoeningen.

Wat te doen tegen Parodontitis bij uw hond?

De behandeling van parodontitis begint met een grondige tandreiniging door een dierenarts. Dit omvat meestal:

 • Professionele tandreiniging: Een dierenarts zal tandplak en tandsteen verwijderen, zowel boven als onder de tandvleeslijn, en de tanden polijsten om toekomstige ophoping van tandplak te verminderen.
 • Verbeterde mondhygiëne thuis: Regelmatig tandenpoetsen met een speciale hondentandenborstel en tandpasta kan helpen om tandplak en tandsteen onder controle te houden.
 • Antibiotica: In sommige gevallen kan de dierenarts antibiotica voorschrijven om de infectie onder controle te krijgen.

Maak Een Afspraak Bij Dierenkliniek Coppelmans in Nuenen

Wilt u de gebitsgezondheid van uw hond laten controleren? Maak online een afspraak bij Dierenkliniek Coppelmans in Nuenen voor een professionele gebitscontrole en laat uw huisdier genieten van een gezond en pijnvrij leven. Goede mondzorg is essentieel voor de algehele gezondheid en het welzijn van uw hond. Wacht niet tot het te laat is – zorg vandaag nog voor een gezonde glimlach bij uw huisdier!

Maak een afspraak voor gebitscontrole

Tags: