Hondenparvo

Hondenparvo, ook bekend als Canine Parvovirus of de puppyziekte, is een zeer besmettelijke en potentieel dodelijke ziekte die voornamelijk puppies treft. Het is van cruciaal belang voor hondenbezitters en liefhebbers om goed geïnformeerd te zijn over deze ernstige aandoening. In dit artikel gaan we dieper in op wat hondenparvo precies is, hoe het verspreid wordt, manieren om het te herkennen en voorkomen en hoe u uw hond kunt behandelen als hij geïnfecteerd raakt. Meer informatie nodig? Neem contact op met onze kliniek in Nuenen.

Wat is parvo?

Parvo is een zeer besmettelijk virus dat het maag-darmkanaal van honden aantast. Het virus vermenigvuldigt zich snel en vernietigt de cellen die verantwoordelijk zijn voor het vernieuwen van het darmweefsel. Hierdoor ontstaan ernstige gastro-intestinale symptomen zoals braken, diarree en uitdroging. In ernstige gevallen kan het virus ook het immuunsysteem van de hond aantasten, wat leidt tot levensbedreigende complicaties.

Parvo hond - Dierenkliniek Coppelmans

Hoe wordt het verspreid?

Hondenparvo verspreidt zich vooral onder puppies tussen de 6 weken en 6 maanden oud. Parvo verspreidt zich via direct contact met besmette ontlasting, urine of braaksel van geïnfecteerde honden. Het kan ook worden overgedragen door contact met besmette voorwerpen, zoals voedselbakken, speelgoed of oppervlakken. Daarnaast kan het virus aan kleding en schoenen van mensen kleven, waardoor het gemakkelijk wordt verspreid van de ene locatie naar de andere.

Parvovirus herkennen bij uw hond

Vanwege het dodelijke risico wat het parvovirus met zich meebrengt, is het van cruciaal belang dat u de ziekte bij uw hond herkent. Des te groter is de overlevingskans voor uw hond. De meest voorkomende symptomen zijn braken, speekselen, stoppen met eten, gewicht verlies en anorexia, diarree, sloom en traag bewegen, koorts, bleke slijmvliezen, uitdroging en bloedverlies via de ontlasting. 

Preventie van parvo

  1. Vaccinatie: Een van de meest effectieve manieren om hondenparvo te voorkomen, is door regelmatig uw hond te laten vaccineren. Puppies moeten een reeks van vaccinaties krijgen om hen te beschermen tegen het virus. Maak direct een afspraak voor een vaccinatie.

  2. Beperk blootstelling aan onbekende honden: Vermijd plaatsen waar veel honden samenkomen, zoals hondenspeelplaatsen, totdat u zeker weet dat uw hond volledig gevaccineerd is.

  3. Desinfectie: Reinig en desinfecteer regelmatig de omgeving van uw hond, vooral als er andere honden in de buurt zijn geweest.

  4. Hygiëne: Was uw handen grondig na het omgaan met andere honden en vermijd direct contact met honden die mogelijk besmet zijn.

Parvo hond - Dierenkliniek Coppelmans

Behandeling van parvo

Als u vermoedt dat uw hond besmet is met parvo, is het van vitaal belang om onmiddellijk een dierenarts te raadplegen. Onze dierenarts checkt het bloed van uw hond. Nadat de ziekte is vastgesteld, gaat ons team van dierenartsen en -assistenten na overleg met het baasje, direct aan de slag met de behandeling. Geen tijd te verliezen. Helaas kan het ook voorkomen dat de ziekte het hondenlichaam teveel heeft aangetast. Mocht dit het geval zijn, dan kijken we samen naar de beste beslissing.De behandeling omvat doorgaans intraveneuze vloeistoffen om uitdroging te voorkomen, medicijnen om braken en diarree te beheersen, en ondersteunende zorg om het immuunsysteem te versterken.

Parvo voorkomen door vaccineren

Gevolg parvo besmetting

Als uw hond is besmet met het parvovirus, loopt uw hond veel schade op. Helaas tast het virus bijna alle delen van het lichaam aan. De darmwand verdikt en verkleurt, darmcellen sterven af en de ruwheid die de darm van nature heeft, verdwijnt. Hierdoor krijgt de darm een waterige, slijmerige en soms ook bloederige inhoud. Soms treedt ook vochtophoping plaats in de lymfeklieren. in de buik en borstkast van de hond. 

Hondenparvo behandelen door Dierenkliniek Coppelmans

Het begrijpen, voorkomen en behandelen van hondenparvo is van cruciaal belang voor de gezondheid en het welzijn van uw viervoetige vriend. Door bewust te zijn van de risico's en preventieve maatregelen te nemen, speelt u een belangrijke rol in het beschermen van uw hond tegen deze potentieel levensbedreigende ziekte. Het regelmatig raadplegen van een dierenarts en het opvolgen van ons advies is essentieel voor een gezond en gelukkig leven voor uw trouwe metgezel.

Neem contact op met onze kliniek

Tags: