Konijn eet niet, waarom?

Konijn eet niet, waarom?

Als u een konijneneigenaar bent, heeft u misschien gemerkt dat uw harige vriend niet meer zo graag eet als normaal. Dit kan een reden tot zorg zijn, omdat het niet eten van voedsel kan leiden tot gezondheidsproblemen bij konijnen. Het is belangrijk om de reden achter dit gedrag te begrijpen en te weten wat u kunt doen om uw konijn te helpen. In dit artikel zullen we uitleggen waarom uw konijn mogelijk niet eet en wat de mogelijke oplossingen zijn. Twijfelt u? Laat onze dierenartsen van dierenkliniek Coppelmans de juiste diagnose stellen en oplossingen aanbieden. 

Maak een afspraak

 

Waarom eet mijn konijn niet?

Er zijn verschillende redenen waarom uw konijn niet eet. Hieronder vindt u de meest voorkomende oorzaken:

 • Veranderingen in de omgeving: Konijnen zijn gevoelige dieren en reageren op veranderingen in hun omgeving. Bent u onlangs verhuisd of zijn er recentelijk nieuwe huisdieren of mensen zijn toegevoegd aan uw huishouden? Dit kan een oorzaak zijn voor het niet willen eten.
   
 • Gezondheidsproblemen: Als uw konijn ziek is, kan dit leiden tot verminderde eetlust. Andere symptomen van ziekte zijn onder andere lethargie, diarree, niezen en hoesten. Als u vermoedt dat uw konijn ziek is, maak dan zo snel mogelijk in een afspraak met ons. 
   
 • Gebitsproblemen: Konijnen hebben een gevoelig gebit en tandproblemen kunnen leiden tot pijn bij het eten. Als uw konijn niet wil eten en kwijlt, kan dit wijzen op een tandprobleem. Leer meer over over het gebit van uw konijn. 
   
 • Voedselproblemen: Als u recentelijk bent overgestapt op ander voer of een ander merk voer, kan dit een reden zijn waarom uw konijn niet wil eten. Het is belangrijk om te weten dat konijnen gevoelig zijn voor veranderingen in hun dieet.

Konijnnenvoer gebit-konijn

Wat kunt u doen om uw konijn te helpen?

 • Controleer de omgeving: Als uw konijn gestrest lijkt, zorg er dan voor dat hij een rustige en veilige plek heeft om te verblijven. Vermijd harde geluiden en zorg voor voldoende ruimte.
   
 • Neem contact op met onze dierenartsen in Nuenen: Als uw konijn ziek lijkt, raadpleeg dan snel Dierenkliniek Coppelmans in Nuenen, wij behandelen ook konijnen. Onze ervaren dierenartsen kunnen uw konijn onderzoeken en de juiste behandeling voorschrijven.
   
 • Controleer het gebit: Als u vermoed dat uw konijn een tandprobleem heeft. 
   
 • Verander het voer geleidelijk
  Als u van plan bent om het voer van uw konijn te veranderen, doe dit dan geleidelijk en over een periode van enkele dagen. Meng het nieuwe voer met het oude voer en verhoog geleidelijk de hoeveelheid van het nieuwe voer totdat uw konijn volledig op het nieuwe dieet is overgeschakeld. 
   
 • Bied verschillende soorten voer aan:
  Konijnen houden van variatie in hun dieet. Bied verschillende soorten groenten en hooi aan om ervoor te zorgen dat uw konijn voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

konijn dierenartsKonijn en baasje

Veelgestelde vragen:

Hoe lang kan een konijn zonder eten?
Een konijn mag nooit meer dan 12 uur zonder eten zitten. Als uw konijn langer dan 12 uur niet eet, neem dan onmiddellijk contact op met ons. 

Wat zijn de symptomen van tandproblemen bij konijnen?
Symptomen van tandproblemen bij konijnen zijn onder andere het niet willen eten, kwijlen en gewichtsverlies.

Wat zijn de beste soorten voedsel voor konijnen?
Konijnen hebben een dieet nodig dat bestaat uit hooi, groenten en een kleine hoeveelheid pellets. Geef uw konijn geen snoepjes, brood, crackers of andere ongezonde voedingsmiddelen. Lees meer info over de voeding van uw konijn.

Als uw konijn niet eet, kan dit een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen en zo snel mogelijk actie te ondernemen. Controleer de omgeving van uw konijn, bied voldoende water en voedsel aan en raadpleeg onze dierenartsen als u zich zorgen maakt. Door deze tips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw konijn gezond en gelukkig blijft. Vergeet niet om uw konijn regelmatig te laten controleren door onze team van dierenarts en geef hem veel liefde en aandacht.

openingsuren