Waarom moet ik mijn huisdier vaccineren

Waarom moet ik mijn huisdier vaccineren

U vraagt u wellicht af waarom het belangrijk is om uw huisdier te vaccineren. Het laten vaccineren van huisdieren is belangrijk omdat het hen beschermt tegen potentieel levensbedreigende ziekten. Door vaccinaties krijgen huisdieren een immuunrespons tegen ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën, waardoor ze minder vatbaar zijn voor infecties. Dit is vooral belangrijk voor dieren die veel in contact komen met andere dieren, zoals honden die regelmatig naar hondenparken gaan of katten die buiten lopen. Daarnaast kan vaccinatie van huisdieren ook helpen om de verspreiding van ziekten naar andere dieren of zelfs naar mensen te voorkomen. Het is dus van groot belang om uw huisdier op regelmatige basis te laten vaccineren om de gezondheid van uw huisdier en die van andere dieren te waarborgen.

Bij Dierenkliniek Coppelmans vaccineren we dagelijks veel gezelschapsdieren. Of u nu een hond, kat, konijn, cavia of ander gezelschapsdier heeft, het is van belang dat u uw huisdier op tijd laat prikken. Neem contact op met Dierenkliniek Coppelmans in Nuenen, nabij Eindhoven voor het maken van een afspraak voor uw hond, kat of konijn.

Waarom vaccineren

Zorg goed voor uw huisdier? Waarom laten vaccineren? Bekijk hier de belangrijkste redenen: 

 • Bescherming tegen ziekten: Vaccinatie helpt het immuunsysteem van uw huisdier te ontwikkelen om ziekten zoals hondsdolheid, kattenziekte en kennelhoest te bestrijden.
 • Voorkomen van uitbraken: Door uw huisdier te vaccineren, helpt u om uitbraken van ziekten te voorkomen. Dit is vooral belangrijk voor ziekten die zich snel verspreiden, zoals kennelhoest.
 • Bescherming van andere dieren: Door uw huisdier te vaccineren, beschermt u niet alleen uw eigen huisdier, maar ook andere dieren. Dit is vooral belangrijk voor ziekten die zich snel verspreiden en die gevaarlijk kunnen zijn voor andere dieren, zoals hondsdolheid.
 • Besparing op medische kosten: Door uw huisdier te vaccineren, kunt u op termijn geld besparen door het voorkomen van duurdere behandelingen en ziekenhuisopnamen voor ziekten die kunnen worden voorkomen met vaccinaties.

Vaccineren kat - Dierenkliniek Coppelmans

Bij Dierenarts Coppelmans nabij Eindhoven geven wij u graag een planning of advies voor de vaccinaties die nodig zijn voor uw huisdier aan de hand van het soort dier en de gewoontes van uw huisdier. Het precieze vaccinatieschema varieert afhankelijk van de leeftijd, gezondheid en geschiedenis van uw huisdier, evenals de specifieke ziekten waartegen u uw huisdier moet bescheren.

Wanneer huisdier vaccineren?

Over het algemeen worden de volgende richtlijnen aanbevolen voor honden en katten:

 1. Puppy's en kittens: Puppy's en kittens worden over het algemeen elke 3-4 weken gevaccineerd, beginnend rond de leeftijd van 6-8 weken. Dit zorgt voor een geleidelijke opbouw van bescherming tegen ziekten.

 2. Volwassen huisdieren: Volwassen honden en katten vaccineren wij over het algemeen elk jaar, hoewel u sommige vaccinaties om de 3 jaar moet herhalen.

 3. Oudere huisdieren: Oudere huisdieren moet u regelmatig vaccineren, hoewel de precieze frequentie afhankelijk is van de gezondheid en geschiedenis van uw huisdier.

Het is belangrijk om te overleggen met uw dierenarts over het juiste vaccinatieschema voor uw huisdier, rekening houdend met zijn of haar specifieke behoeften. De dierenarts kan u adviseren over de benodigde vaccinaties en hoe vaak ze moeten worden herhaald.

Vaccineren huisdier puppy kitten - Dierenkliniek Coppelmans

Soorten vaccinaties voor huisdieren

Welke vaccinaties zijn er voor uw huisdier? Veel voorkomende vaccinaties voor huisdieren zijn hondsdolheid, kennelhoest, kattenziekte, panleukopenie, calicivirus en rhinotracheïtis en tot slot leptospirose. Lees er hieronder meer over: 

 1. Hondsdolheid: Dit is een verplicht vaccin voor honden in veel landen. Het beschermt tegen de ziekte van hondsdolheid, die zich snel verspreidt en gevaarlijk kan zijn voor zowel honden als mensen.

 2. Kennelhoest: Dit vaccin is aanbevolen voor honden die regelmatig in opvangcentra, op puppybeurzen of op andere plaatsen komen waar ze in contact kunnen komen met veel andere honden. Het beschermt tegen de ziekte van kennelhoest, een infectie van de bovenste luchtwegen.

 3. Kattenziekte: Dit vaccin is verplicht voor kittens en wordt aanbevolen voor volwassen katten. Het beschermt tegen een ziekte die leidt tot ontstekingen in de mond, darmen, luchtwegen en ogen.

 4. Panleukopenie: Dit vaccin is aanbevolen voor kittens en wordt beschouwd als een "core" vaccin, wat betekent dat het wordt aanbevolen voor alle kittens, ongeacht hun specifieke behoeften. Het beschermt tegen een ziekte die leidt tot ernstige bloedarmoede.

 5. Calicivirus en rhinotracheïtis: Dit vaccin is aanbevolen voor katten en beschermt tegen twee verschillende virale infecties van de bovenste luchtwegen.

 6. Leptospirose: Dit vaccin is aanbevolen voor honden die veel in het water spelen of op plaatsen komen waar ze in contact kunnen komen met besmet water. Het beschermt tegen een bacteriële infectie die leidt tot nier- en leverproblemen.

Overleg met ons wat het juiste vaccinatieschema voor uw huisdier is, rekening houdend met zijn of haar specifieke behoeften en de ziekten die in uw regio veel voorkomen.

Maak een afspraak voor vaccineren huisdier

Wilt u uw huisdier laten vaccineren bij Dierenkliniek Coppelmans? Onze dierenkliniek in Nuenen is gemakkelijk te bereiken vanuit Eindhoven. Onze dierenpraktijk bevindt zich in de hal van Tuincentrum Coppelmans. Als u de hal binnenloopt, ziet u onze kliniek direct zitten. Loop langs voor het maken van een afspraak of neem van tevoren telefonisch contact met ons op. Onze medewerkers staat u graag te woord en helpen u bij al uw vragen over vaccineren. 

Neem direct contact op