Kat binnen plassen

Kat binnen plassen

Plast uw kat weleens binnenshuis? De penetrante geur van kattenurine is niet alleen storend, maar trekt ook diep in hout en tapijt. Gelukkig zijn er verschillende methoden om te voorkomen dat uw kat binnen plast. Bij Dierenkliniek Coppelmans helpen we u graag met deze uitdaging. Het kan zijn dat uw kat binnen plast als gevolg van blaasgruis, ook wel bekend als een blaasontsteking bij katten. Ons ervaren team kan u helpen bij het voorkomen van ongewenst plasgedrag en het verhelpen van eventuele gezondheidsproblemen bij uw kat.

Aarzel niet om contact op te nemen met Dierenkliniek Coppelmans voor meer informatie over het voorkomen van ongewenst plasgedrag bij uw kat. Wij helpen u en uw huisdier graag!

Waarom plast mijn kat in huis?

Katten plassen om verschillende redenen in huis: stress of angst kan een oorzaak zijn, fysieke aandoeningen, gebrek aan toiletruimte of territoriale markering kan de reden zijn van plassen in huis. Lees er hier meer over: 

 1. Stress of angst: Katten kunnen gestrest raken door veranderingen in hun omgeving, zoals een verhuizing, nieuwe huisdieren of een nieuwe baby. Dit kan leiden tot ongewenst plasgedrag als gevolg van stress.
   
 2. Fysieke aandoeningen: Soms plassen katten binnen als gevolg van fysieke aandoeningen, zoals een blaasontsteking, nierproblemen of problemen met de blaashals.
   
 3. Gebrek aan toiletruimte: Sommige katten plassen binnen als ze niet voldoende toegang hebben tot een toiletruimte of als hun toiletruimte niet schoon of toereikend is.
   
 4. Territoriale markering: Sommige katten plassen binnenshuis om hun territorium te markeren. Dit kan vooral voorkomen wanneer er nieuwe huisdieren zijn of als de kat zich bedreigd voelt door iets in zijn omgeving.

Als uw kat binnenshuis plast, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen om zo het probleem effectief aan te pakken. Bij Dierenkliniek Coppelmans kunnen we u helpen bij het identificeren van de onderliggende oorzaak en het aanbieden van de juiste oplossing voor uw kat. Aarzel niet om contact op te nemen met onze deskundige dierenartsen voor advies en hulp.

Kat plast in huis - Dierenkliniek Coppelmans

Wanneer uw kat binnenshuis plast, is het belangrijk om met onze dierenarts te overleggen om de oorzaak te bepalen en een passend behandelplan te ontwikkelen. In sommige gevallen kan het aanpassen van de toiletruimte of het verminderen van stressvolle situaties voldoende zijn om het gedrag te veranderen, terwijl andere gevallen medische behandeling vereisen.

Onze deskundige dierenartsen bij Dierenkliniek Coppelmans kunnen u helpen bij het identificeren van de onderliggende oorzaak van het ongewenste plasgedrag van uw kat en het bieden van de juiste behandeling. We begrijpen dat elk dier uniek is, en daarom zorgen we voor een op maat gemaakt plan dat past bij de specifieke behoeften van uw huisdier.

Aarzel niet om contact op te nemen met onze praktijk voor meer informatie over hoe we u kunnen helpen bij het veranderen van het ongewenste plasgedrag van uw kat. We staan altijd klaar om u en uw huisdier de beste zorg en ondersteuning te bieden.

Blaasontsteking bij kat

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot blaasontsteking bij katten, waaronder een bacteriële infectie, urinestasis, blokkade van de urinebuis, voedingsproblemen of stress. Lees er hieronder meer over: 

 1. Bacteriële infectie: De meest voorkomende oorzaak van blaasontsteking bij katten is een bacteriële infectie. Bacteriën kunnen in de blaas terechtkomen en een infectie veroorzaken.
   
 2. Urinestasis: Als een kat niet voldoende plast, neemt het urinevolume in de blaas toe en stagneert de urine. Dit kan leiden tot blaasontsteking, omdat stilstaande urine een gunstige omgeving biedt voor bacteriën om te groeien en te reproduceren.
   
 3. Blokkade van de urinebuis: Een blokkade in de urinebuis, zoals een niersteen of prostaatproblemen, belemmert de uitstroom van urine en kan leiden tot blaasontsteking.
   
 4. Voedingsproblemen: Sommige voedingsproblemen, zoals te veel magnesium in het dieet, verhogen de concentratie van urine en vergroten daarmee de kans op blaasontsteking.
   
 5. Stress: Stress kan ook een rol spelen bij de ontwikkeling van blaasontsteking bij katten. Als een kat gestrest is, plast hij minder vaak en neemt het urinevolume in de blaas toe, wat de kans op blaasontsteking vergroot.

Als u denkt dat uw kat mogelijk een blaasontsteking heeft, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met onze dierenkliniek. Onze ervaren dierenartsen kunnen de oorzaak van de blaasontsteking bij uw kat bepalen en de juiste behandeling voorschrijven om ervoor te zorgen dat uw huisdier snel weer gezond is.

Kat plast in huis - blaasontsteking - Dierenkliniek Coppelmans

Het is belangrijk om te onthouden dat u een blaasontsteking bij uw kat altijd moet laten behandelen door een dierenarts. De symptomen van een blaasontsteking bij katten lijken op die van andere aandoeningen, waardoor u een blaasontsteking mogelijk minder snel opmerkt. Een onbehandelde blaasontsteking kan zeer ernstige gevolgen hebben. Als u vermoedt dat uw kat blaasontsteking heeft, is het raadzaam om contact op te nemen met onze dierenkliniek in Nuenen, zodat onze dierenarts een diagnose kan stellen en een passende behandeling kan voorschrijven.

Neem direct contact op

 

Feliway

Feliway is een product dat door dierenartsen wordt gebruikt om stress en angst bij katten te verminderen. Het product bevat feromonen, natuurlijke stoffen die door katten worden uitgescheiden om te communiceren en zich veilig en comfortabel te voelen. Bij Dierenkliniek Coppelmans maken we gebruik van Feliway om katten te helpen die binnen plassen. Het product is verkrijgbaar in de vorm van een spray, diffuser of doekjes. Door de angst en stress te verminderen, kan Feliway helpen bij het verminderen van binnen plassen bij katten. Bijvoorbeeld, als een kat gestrest is door veranderingen in zijn omgeving, zoals een nieuwe baby of huisdier, kan Feliway helpen om hem te kalmeren en het binnen plassen te voorkomen.

Het is belangrijk om te onthouden dat Feliway geen oplossing is voor alle oorzaken van binnen plassen bij katten. Als u vermoedt dat uw kat binnen plast vanwege een fysieke aandoening, zoals blaasontsteking of nierproblemen, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen. De dierenarts bepaalt of medicatie of andere behandelingen nodig zijn om het binnen plassen te stoppen.

Behandeling van blaasontsteking kat

De behandeling van blaasontsteking bij katten varieert afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de ernst van de aandoening. Over het algemeen past onze dierenarts de volgende behandelmethoden toe:

 1. Antibiotica: Als bacteriën de blaasontsteking veroorzaaken, schrijft de dierenarts waarschijnlijk antibiotica voor om de infectie te bestrijden. Deze moet u vaak voor een langere periode toedienen om alle bacteriën uit te roeien.

 2. Pijnstillers: Als de kat pijn heeft door de blaasontsteking, schrijft de dierenarts pijnstillers voor om de symptomen te verlichten.

 3. Verandering van het dieet: Sommige katten ontwikkelen een blaasontsteking als gevolg van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen of te hoge concentraties van bepaalde stoffen in het dieet. De dierenarts beveelt dan aan om het dieet van de kat te veranderen om de blaasontsteking te verminderen.

 4. Blaasgruis verwijderen: Als blaasgruis is aangetroffen, besluit de dierenarts om het te verwijderen door middel van een blaascatheter of een andere medische procedure.

 5. Lifestyle veranderingen: Als stress een rol speelt bij de ontwikkeling van blaasontsteking, helpen veranderingen in de leefomgeving of het beheer van de stress van de kat om de symptomen te verminderen en de kans op het ontstaan van blaasontsteking te verkleinen.

Het is belangrijk om te onthouden dat blaasontsteking bij katten ernstiger kan worden als u het niet op tijd behandelt. Regelmatige controle door een dierenarts is daarom noodzakelijk om de gezondheid van de kat te waarborgen. Als u vermoedt dat uw kat blaasontsteking heeft, raadpleeg dan onmiddellijk onze dierenarts voor een diagnose en behandeling.

Blaasgruis kat

Bij blaasgruis bij katten, ook bekend als feline idiopathische cystitis, vormen zich kristallen en stolsels in de blaas van een kat. Dit kan pijn en irritatie in de blaas veroorzaken en frequent urineren met bloed in de urine en moeilijk plassen. De oorzaak van blaasgruis bij katten is onbekend, maar stress wordt vermoedelijk een rol gespeeld. Het is een veel voorkomend probleem bij katten en de behandeling bestaat vaak uit het aanpassen van de leefomgeving en het geven van een speciale dieetvoeding. Als u merkt dat uw kat blaasgruis heeft, is het belangrijk om te zorgen voor een stressvrije omgeving en uw kat te voeden met een dieet dat speciaal is ontworpen om dit soort aandoeningen te helpen voorkomen. Onze dierenartsen helpen u graag bij het stellen van een diagnose en het vinden van een bijbehorende behandeling.

Neem direct contact op

Tags: