Sterilisatie en castratie van uw kat

Het voorjaar is begonnen! De vogels fluiten, de zon laat zich weer veel vaker zien en bloemen staan in bloei. Iedereen fleurt toch op van die eerste zonnestralen? Zo fleurt ook uw kat op van het voorjaar. Zodra de zonuren toenemen, worden veel poezen krols. Wanneer een poes krols is, wordt zij vruchtbaar en is het mogelijk om de poes te bezwangeren. Tijdens het voorjaar gaan poezen over het algemeen vaker en meer de deur uit. Als uw poes krols is en een rondje buiten wandelt, is de kans groot dat zij drachtig terugkomt. Wilt u dit voorkomen? Zorg er dan voor dat uw poes laat steriliseren of castreren

Hoe herkent u een krolse kat?

Een krolse kat is klaar om bevrucht te worden. Dit laten katten meestal merken door harde huilgeluiden te maken. Met deze huilgeluiden laten de poezen de mannetjes weten dat zij klaar zijn voor bevruchting. Hoe herkent u een krolse kat?

  • rusteloos gedrag,
  • harde huilgeluiden,
  • aanhalig en veel vraag om aandacht,
  • verminderde eetlust,
  • veel vraag om naar buiten te mogen (mannenjacht)

Krolse katten - Dierenkliniek Coppelmans

Hoelang duurt krolsheid bij een kat?

De krolsheid bij een kat verschilt per soort en leeftijd. Krolsheid komt al voor bij katten die 4 maanden oud zijn en komt voor van het voorjaar tot het najaas. In de wintermaanden zijn katten over het algemeen minder vaak krols, doordat het aantal lichturen op een dag korter is. Bij de ene kat duurt krolsheid 6-9 dagen, als de kat in die tijd gedekt wordt, zal de krolsheid de volgende keer langer uitblijven. Lukt het de kat niet om gedekt te worden binnen deze 6-9 dagen? Dan is de kans groot dat uw kat na 3 weken weer krols is. Wilt u ervoor zorgen dat uw poes niet gedekt wordt en uw kater geen vrouwtjes bezwangert? Laat dat uw poes steriliseren en uw kat castreren bij de dierenkliniek in Nuenen. 

Steriliseren van een poes

U kunt een poes vanaf 6 maanden laten steriliseren bij onze dierenkliniek. Als een poes wordt gesteriliseerd zal het niet meer krols worden en minder teritoriaal gedrag vertonen, zoals harde huilgeluiden. Met teritoriaal gedrag bedoelen we het urineren in huis, krabben tijdens een aanhaling en ander vijandig gedrag bij het aaien van de poes. Deze gedragselementen nemen af en uw poes kan tijdens de warmere maanden ongestoord naar buiten. Wilt u uw poes laten steriliseren? Informeer naar de behandeling via ons telefoonnummer 040-7200862. Alles over sterilisatie vindt u op deze pagina.

Sterilisatie en castratie kat - Dierenkliniek Coppelmans

Castreren van een kat

Katers die na 6 maanden hun 'mannelijkheid' nog bezitten, dus niet gecastreerd zijn, vertonen heviger teritoriaal gedrag dan wel-gecastreerde katers. Katers doen er alles aan om hun territorium te verdedigen, dit gaat vaak gepaard met heldhaftig gedrag. U zult uw kat regelmatig in een gevecht met andere katers treffen, waarbij soms ook verwondingen ontstaan. Om dit te voorkomen, is het verstandig uw kater te laten castreren. Katers die worden gecastreerd, tonen vijandig gedrag. Vaak willen baasjes dit tegengaan en willen ze voorkomen dat hun kat poezen dekt. Voor informatie over het castreren van uw kater, verwijzen wij u door naar deze pagina. Wilt u uw kater laten castreren? Maak een afspraak met de dierenarts(assistentes). 

Meer informatie over sterilisatie of castratie kat?

Wilt u meer weten over het laten steriliseren of castreren van uw kat? Schroom niet om contact met ons op te nemen. Onze dierenarts-assistentes vertellen u alles over de behandeling. Ook na de behandeling, kunt u te allen tijde contact met ons opnemen. Wij geven graag advies en staan voor u klaar met vragen. Bel ons op 040-7200862 of stuur een e-mail naar info@dierenkliniekcoppelmans.nl.

Maak direct een afspraak