Vuurwerkangst bij huisdieren

Vuurwerkangst bij huisdieren

De decembermaand komt steeds dichterbij. Tijd dat u nadenkt over u uw huisdier zo goed mogelijk voorbereidt op vuurwerk. Huisdieren zijn vaak bang voor harde knallen tijdens oud en nieuw. Heeft uw huisdier ook last van vuurwerkangst? Kijkt u ergens zelfs een beetje op tegen oudejaarsavond omdat uw hond of kat de hele dag van slag zal zijn? Met behulp van ondersteunende producten van Dierenkliniek Coppelmans voorkomt u onnodige stress en vuurwerkangst bij uw huisdier en geniet u samen met uw hond of kat van een gezellig uiteinde. 

Waar komt vuurwerkangst vandaan?

Dieren kunnen harde geluiden vaak niet plaatsen en vormen vaak een signaal om te vluchten, een soort vluchtdrang. De harde knallen zorgen voor schrik bij de dieren waardoor ze in overlevingsmodus gaan. De tweede reden dat huisdieren angstig kunnen zijn voor vuurwerk, komt vaak door het baasje. De periode rondom de jaarwisseling kan stressvol zijn. Iedereen is druk in de weer, er komen mensen over, er staat (harde) muziek op. Huisdieren voelen hierdoor dat hun baasje(s) stress hebben. Onbedoeld brengen baasjes deze stress over op hun huisdier. 

Voorkom het generaliseren van angst

Als de angstgevoelens bij huisdieren beperkt zouden blijven tot één avond per jaar is dit heel vervelend maar nog te overzien. Helaas bestaat de kans dat dieren de angst gaan generaliseren. Dit betekent dat ze dan niet alleen bang zijn voor vuurwerk maar ook voor bijvoorbeeld onweer of autoportier dat dichtslaat. Dit kan zich steeds verder uitbreiden met de nodige problemen tot gevolg.

Symptomen vuurwerkangst bij huisdieren

Hoe herkent u dat uw huisdier last heeft van vuurwerkangst? Er zijn verschillende soorten gedragingen die huisdieren vertonen tijdens angst voor vuurwerk, zoals oren naar achteren of naar beneden, staart tussen de benen, lage houding, omrollen op de rug, terugtrekken/verstoppen, paniek, beven, vluchtgedrag, onzindelijk, blaffen, vermijden van oogcontact, verminderde drink- en eetlust. Dit is zeer zielig voor het huisdier en kan vervelend zijn voor het baasje.

Vuurwerkangst dieren - Dierenkliniek Coppelmans

Wat kan ik doen voor mijn huisdier tijdens oud en nieuw? 

  • Zorg dat er iemand thuis is. Huisdieren houden ervan om mensen om zich heen te hebben. Zoals mensen het fijn en veilig vinden om een huisdier om zich heen te hebben, vinden huisdieren het op hun beurt ook fijn als er iemand thuis is. 
  • Sluit de gordijnen zodat uw huisdier de lichtflitsen van het vuurwerk in ieder geval niet ziet.
  • Haal een lekkere snack, zoals een kluif of stick in huis.
  • Geef uw huisdier een speeltje ter afleiding. 
  • Straf uw huisdier niet bij angstig gedrag, dit werkt vaak averechts. 
  • Zet de tv of radio aan zodat er altijd achtergrond geluid klinkt.
  • Laat uw hond tijdens oudejaarsavond altijd aangelijnd uit, zodat hij niet kan wegrennen wanneer hij in paniek raakt door vuurwerk.

Geef uw huisdier niet zomaar kalmeringsmiddelen

Sommige huisdierbaasjes denken dat het helpt om huisdieren kalmeringsmiddelen te geven. Wij zijn hier echter niet zo’n voorstander van, omdat er aan dit soort medicatie vaak risico’s of bijwerkingen kleven. Wij helpen uw huisdier graag met een veilig en effectief hulpmiddel tegen vuurwerkangst. Bij Dierenkliniek Coppelmans raden we verschillende producten aan die kalmerend werken en helpen voor de schrik van harde knallen.

Adaptil / Feliway

De producten van Adaptil (hond) en Feliway (kat) bevatten de synthetische kopie van de soorteigen feromonen die de dieren afgeven aan andere dieren/mensen en hun omgeving om deze als veilig te markeren. Door deze feromonen krijgt uw huisdier een veilig en vertrouwd gevoel. 

  • Een goedwerkend product van Adaptil en Feliway is de verdamper, of luchtverspreider die u in het stopcontact steekt. Deze verdamper verspreidt een geur van feromonen waardoor uw huisdier zich rustig houdt en geen angst voelt. 
  • Adaptil tabletten bevatten een combinatie van natuurlijke aminozuren, GABA en vitamine B complex. Huisdieren vinden deze smakelijke tabletten vaak geen probleem en ze werken bovendien al binnen 2 uur na inname. Deze tabletten geven tijdelijke ontspanning bij stressvolle situaties zoals vuurwerk, reizen of onweer en verminderen angst. 

Feliway Vuurwerkangst dieren - Dierenkliniek CoppelmansFeliway Vuurwerkangst dieren - Dierenkliniek Coppelmans

Thundershirt

Het Thundershirt is een soort vest voor honden en katten. Dit vest oefent een constante druk op het licham van uw huisdier uit, waardoor ze een ‘ingepakt’ en veilig gevoel ervaren. 

Zylkene

Dit 100% natuurlijke voedingssupplement helpt huisdieren om te gaan met stressvolle situaties. Dit product bevat een melkeiwit wat voor ontspanning zorgt, zonder dat het huisdier een suf gevoel krijgt. 

Telizen

Een voedingssupplement voor honden en katten waardoor zij verminderd angstgedrag vertonen. Dit product bevordert de ontspanning zonder bijwerkingen als slaperigheid of andere ongemakken. 

Royal Canin Calm

Speciaalvoeding voor katten met spanning. Deze voeding bevat een melkeiwit en heeft een rustgevende werking op katten met stress, spanning of angst. Begin op tijd met deze voeding, uw kat heeft enige tijd nodig om hieraan te wennen. 

Vuurwerkangst dierenarts 

Heeft u adives nodig van een expert? Bij Dierenkliniek Coppelmans hebben we allerlei kalmeringsproducten voor dieren met vuurwerkangst. Zorg ervoor dat uw oudejaarsavond zonder stress en angst verloopt en bereid uzelf en uw huisdier goed voor op de jaarwisseling. Neem contact op met uw dierenarts in Nuenen voor huisdieren met vuurwerkangst. Laat u altijd eerst adviseren door een expert en verhoog nooit zomaar de dosering. Dit kan schadelijke gevolgen hebben. 

Neem contact op