Overgewicht hond

Is mijn hond te dik? Overgewicht bij honden komt bij ruim de helft van alle honden in Nederland voor. Dit komt, net als bij mensen, vaak door verkeerd eten in combinatie met te weinig beweding. Honden die te dik zijn hebben een grote kans op suikerziekte en gewrichtsproblemen. Om dit te voorkomen, is het van belang dat uw hond voldoende beweegt en gezond eet. In deze blog leest u alles over het behandelen en voorkomen van overgewicht bij honden. 

Hond te dik

Als baasje heeft u een belangrijke rol in het gezond houden van uw hond. De gevolgen van overgewicht kunnen zeer ernstig zijn. Help uw hond van overgewicht af te komen, of nog beter, overgewicht te voorkomen. Wij helpen u graag bij dit afvalproces voor honden. 

Hond overgewicht - Dierenkliniek Coppelmans

Hoeveel mag mijn hond wegen

Houd uw hond op gewicht. Het juiste gewicht verschilt per ras, leeftijd en grootte:

  • Kleine rassen: 1-10 kg
  • Middelgrote rassen: 10-25 kg
  • Grote rassen: 25-40 kg
  • Hele grote rassen: 45-90 kg

Weegt uw hond 5-10% boven zijn ideale lichaamsgewicht, dan is hij te zwaar. Zit uw hond 15-20% boven zijn ideale lichaamsgewicht, dan is er sprake van obesitas of zwaarlijvigheid. In dit geval is het van belang dat u uw hond helpt af te vallen om erge gezondheidsrisico’s te voorkomen. Heeft u een obesitas hond? Maak dan direct een afspraak.

Doe de test: is mijn hond te dik?

Weet u niet zeker of uw hond te dik is aan de hand van bovenstaande informatie, dan is het ook nog mogelijk om te voelen of uw hond last heeft van overgewicht aan de hand van deze test:

  • Als uw hond te mager is, ziet u de ribben door de huid steken en zijn de ribben sterk voelbaar. Van boven ziet u een ingevallen taille. 
  • Bij een ideaal gewicht zijn de ribben van een hond niet zichtbaar door de huid, maar wel gemakkelijk te voelen. Van bovenaf is de taille goed te zien. 
  • Is uw hond te zwaar, dan zijn de ribben niet zichtbaar door de huid en zijn de ribben moeilijk voelbaar door de vetlaag. Van boven is er nauwelijks tot geen taille zichtbaar. 

Twijfelt u over het gewicht van uw hond? Neem dan contact op met uw dierenarts voor een persoonlijk advies. 

Overgewicht hond - Dierenkliniek Coppelmans

Oorzaken overgewicht bij honden

In Nederland is ruim meer dan de helft van de honden te dik. Dit komt over het algemeen door te weinig beweging en te veel voeding. Soms liggen de oorzaken iets anders, zoals:

  • Leeftijd: oudere huisdieren zijn minder actief dan jonge honden. Door de vermindering in activiteit hebben oudere honden dus ook minder voeding nodig. Te veel voeding resulteert in overgewicht. 
  • Ras: sommige hondenrassen hebben een sterkere aanleg om sneller zwaar te worden, zoals labradors, Golden Retrievers, Cocker Spaniëls, King Spaniël, Cairn Terriers en Beagels. Bij deze hondenrassen is het van belang dat u rasspecifieke voeding geeft om overgewicht te voorkomen. 
  • Castratie/sterilisatie: na een castratie- of sterilisatiebehandeling verandert de verbranding en hebben honden meer kans op gewichtstoename. Dit is goed te voorkomen met een speciaal dieet.
  • Ziekte: sommige honden krijgen te maken met overgewicht door een aandoening als een traag werkende schildklier. 

Gevolg overgewicht bij honden

De gevolgen van een hond die te dik is, variëren sterk. Naast een slechte conditie, futloosheid en traagheid, kan overgewicht bij honden ook zorgen voor: 

  • Gewrichts- en botproblemen zoals artrose
  • Long- en hartproblemen
  • Blaasproblemen
  • Suikerziekte
  • Complicaties bij narcose en operatie
  • Huidproblemen
  • Vet-tumoren

Uit onderzoek blijkt dat te zware honden gemiddeld twee jaar korter leven dan honden met een gezond lichaamsgewicht. Honden met obesitas hebben dus een korter leven dan een gezonde hond.

Tips om overgewicht te voorkomen

Zorg voor een gezond hondengewicht door de volgende tips toe te passen. 

  1. Juiste voeding

Er bestaan verschillende soorten voeding: natvoer en droogvoer. De ene soort voeding is niet per se beter dan de ander, ze hebben namelijk allebei voordelen. Natvoer draagt bij aan een goede stoelgang en droogvoer helpt het gebit gezond te houden. De hoeveelheid voeding die uw hond dagelijks mag, hangt af van het ras, de leeftijd en de grootte van uw hond. Ook de mate van activiteit speelt mee in de hoeveelheid voer die uw hond krijgt. Actieve honden mogen meer eten dan inactieve honden. Op de verpakking staat meestal de aanbevolen hoeveelheid vermeld. Let op, dit is een richtlijn! Elk individu kan of meer of minder voer nodig hebben. Twijfelt u over de juiste manier van voeren? Neem dan contact op met onze praktijk.

  1. Voldoende beweging 

Zoals we hierboven al aangaven, hebben actieve honden meer voedsel nodig dan inactieve honden. Het is belangrijk om voldoende te bewegen met uw hond. Dit varieert in de vorm van een goede wandeling, een speelpartij of een andere activiteit. Ren eens een rondje met uw hond (aan de fiets) of neem uw hond mee voor een strandwandeling. Houdt uw hond van zwemmen, neem hem dan eens mee naar een meertje. Check van tevoren wel of het water geschikt is om in te zwemmen. Meerdere kleine en intensievere wandelingen zijn beter dan lange wandelingen. 

  1. Juiste beloning

Hoe vaak geeft u uw hond iets lekkers? Elke keer na het uitgaan, als u thuiskomt, als hij een trucje heeft gedaan of tijdens het koken? Al deze snacks tussendoor tikken best wel aan. Een hond heeft geen geweten en zal elke aangeboden snack aannemen. Baasjes spelen dus een grote rol in het juist belonen van honden. Geef uw hond niet allemaal lekkere tussendoortjes, maar houd vast aan de maaltijden. Wilt u uw hond toch eens belonen, geef dan wat minder voer tijdens de maaltijd. Weeg het voer af zodat u zeker weet dat uw hond niet te veel krijgt. Wilt u uw hond vaker belonen, doe dit dan met een brokje van zijn voer in plaats van met een hondensnack. 

Overgewicht hond - Dierenkliniek Coppelmans

Mijn hond is te dik: wat nu?

Er zijn verschillende oplossingen om overgewicht te behandelen. 

  1. Dieetvoeding

Stap over op dieetvoeding. Deze voeding is speciaal samengesteld om zware honden te ondersteunen bij het afvallen. Deze voeding bevat alle benodigde voedingsstoffen maar beperkt het hongergevoel. Bij Dierenkliniek Coppelmans bieden wij dieetvoeding van SPECIFIC aan.

  1. Meer bewegen

Als uw hond moet afvallen, is het van belang dat uw hond meer beweegt. Ga niet ineens lange wandelingen en intensieve fietsrondes met uw hond maken, maar bouw dit langzaam op. Meer beweging betekent niet alleen meer wandelen, maar ook meer spelen met uw hond. Bekijk ons aanbod hondenspeeltjes voor een actief en gelukkig hondenleven.

Meer informatie over overgewicht bij hond? Neem contact op! 

Heeft u na het lezen van dit artikel nog aanvullende informatie nodig of wilt u dieetvoeding, speeltjes of dierenvoer kopen? Kom langs bij Dierenkliniek Coppelmans of neem contact met ons op in Nuenen 040-7200862. Onze medewerkers helpen u graag verder. Wij hebben alles in huis voor een gezond hondenleven. 

Maak een afspraak