5 tips om veilig te fietsen met uw hond

5 tips om veilig te fietsen met uw hond

Als echte Hollander bent u natuurlijk een doorgewinterde fietser. U gebruikt uw fiets voor bijna alles: boodschappen doen, de kinderen naar school brengen, een koffietje doen in het dorp, om snel op een afspraak te komen of om gewoonweg heerlijk van de buitenlucht te genieten. Neemt u uw hond ook wel eens mee tijdens zo’n fietstocht? Wat ons betreft is dat een hartstikke goed idee! In dit artikel vertellen we u waarom én waar u zoal op moet letten tijdens het fietsen met uw hond

Waarom fietsen met uw hond?

Op een zonnige (zomer)dag is het heerlijk om met uw hond de hort op te gaan. Het standaard rondje om het huis of door het park kent Vicky nu wel uit zijn hoofd en het is leuk om uw hond eens te verrassen met een fietsrit. Wist u dat honden positieve gezondheidseffecten overhouden aan een goede fietsrit? Naast een fiets rennen helpt de spieren van uw hond te versterken en zijn conditie te verbeteren. Dat is nog eens een goeie cardio-workout! Er is echter een aantal uitzonderingen. Ga vooral niet met uw hond fietsen in de volgende gevallen:

  • Uw hond heeft ernstig overgewicht.
  • Uw hond is nog aan het groeien (jonger dan 18 maanden).
  • Uw hond is aan de oude kant.
  • Uw hond heeft pijnklachten, gewrichtsproblemen of is ziekjes.

Hele grote of juist kleine honden kunnen het vaak ook niet aan om een groot stuk te rennen. U kent uw trouwste viervoeter het beste, dus schat dit zo goed mogelijk in voor uw eigen hond in te schatten.

Fietsen met uw hond - Dierenkliniek Coppelmans
Tip! Het kort opwarmen van de gewrichten en spieren vermindert het risico op blessures aanzienlijk. Laat uw hond dus eerst even een klein rondje rennen voordat jullie samen met de fiets op pad gaan. Doe dit echter niet op een volle maag! Dan krijgt uw hond last van zijn maag en is de fietsrit een stuk onaangenamer.

1. Veilig fietsen met een hond: los, halsband of tuigje?

Het is uiteraard erg belangrijk dat uw hond zich vrij kan bewegen tijdens het rennen. Zorg daarom voor een goed passend harnas wat niet knelt of in de huid snijdt. Uw hond helemaal vrij laten lopen, raden we niet aan – zeker wanneer u of uw hond de route niet helemaal kent. Het verhoogt het risico op ongevallen voor zowel de hond als de eigenaar, maar ook voor andere voetgangers, fietsers of verkeer. Een hondenlijn met een halsband is ook niet geschikt, omdat dit verstikkingsgevaar kan opleveren.

Tip! Probeer uw hond niet teveel voor of achter de fiets te laten rennen. Zorg dat uw hond op min of meer dezelfde plek naast de fiets rent. Dit is de veiligste manier om  zo ontspannen mogelijk samen te rennen en fietsen.

2. Het ideale oppervlak

U kunt het waarschijnlijk nooit helemaal vermijden, maar weet dat asfalt of grind niet de beste ondergrond voor uw rennende hond is. Deze ondergronden veren namelijk niet mee en zijn zo belastend voor de gewrichten. Paden door bossen en velden zijn beter geschikt, omdat ze een uitstekende demping geven. Weet u niet helemaal zeker hoeveel uw huisdier aankan? Test het eerst met korte rondjes door de wijk. Net als mensen kunnen honden wel enige opbouw in hun training gebruiken. Vergroot vervolgens de tijd en afstand met kleine stapjes.

Tip! Pas het tempo altijd aan aan de grootte en conditie van uw hond. Lange sprints laat u beter achterwege; ‘joggen’ is veel beter voor uw hond zijn spieren en botten. Als u merkt dat uw hond langzamer gaat lopen of zeer hard hijgt, geef hem dan een pauze of stop direct.

3. Houd uw hond goed in de gaten

Aansluitend op bovenstaande tip kunnen we u niet genoeg op het hart drukken dat u uw hond goed in de gaten moet houden tijdens, maar ook na het fietsrondje. Is de alertheid en speelsheid van de hond normaal nadat hij naast de fiets heeft gerend? Of is de hond opvallend rustig en stil? Als dat zo is, heeft u hem misschien wat uitgeput. Net als mensen kunnen honden pijnlijke spierpijn krijgen als ze te snel of te lang rennen. Houd hier voor de volgende keer rekening mee.

Fietsen met uw hond - Dierenkliniek Coppelmans

4. Wat te doen bij warm weer?

Bij zeer hoge temperaturen heeft u, naast een frisse duik en een koud drankje, waarschijnlijk helemaal nergens zin in. Dat geldt hetzelfde voor honden. Stel fysieke activiteiten als rennen bij hoge temperaturen uit tot een moment dat de temperaturen wat aangenamer zijn. De normaal zo verkoelende wind voelt u erg heet aan en het asfalt brandt aan de pootjes van uw hond. Daarnaast is het zo dicht bij de grond nog heter dan bovenin op uw zadel. Als u in de zomer gaat fietsen, doe dit dan vroeg in de ochtend of laat in de avond.

Tip: check de temperatuur van het asfalt door uw blote hand voor 30 seconden op het asfalt te houden. Brandt dit aan uw hand? Dan brandt het ook aan de pootjes van uw hond. Wees verstandig en ga geen te grote uitdagingen aan, hiermee beschadigt u de voetkussentjes en bovendien ook het vertrouwen van uw hond.

5. Neem regelmatig een pauze

U kent uw hond natuurlijk uit duizenden, maar hij kan u nog steeds niet in woorden vertellen wat hij écht denkt of voelt. Neem daarom van ons aan dat ook honden geregeld een goede pauze nodig hebben. Net als zijn hondenbaasje is een slokje water tijdens een fikse workout zeer gewenst en nodig. Neem dus genoeg water mee zodat uw hond goed gehydrateerd blijft. Er bestaan van die handige hondenflessen, deze bevatten een uitklapbaar waterbakje. Ga ook zeker niet elke dag met uw hond fietsen. Het lichaam heeft tijd nodig om te kunnen herstellen en om spieren op te bouwen.

Tip! Eindig de fietsroute bij een meertje en laat uw hond even heerlijk afkoelen in het water. 

Neem uw hond mee op fietstocht

Samen tijd doorbrengen met uw harige vriend tijdens een fietstocht die u zelf van tevoren uitstippelt: dat klinkt toch als muziek in de oren? Volg bovenstaande tips en het zal uw viervoeter aan niets ontbreken. In onze dierenkliniek in Nuenen geven wij u graag advies over het gebruik van veilige tuigjes die u tijdens het fietsen kunt gebruiken. Deze maken de fietsrit een stuk veiliger. Ook hebben we handige drinkflessen voor to-go. Wilt u meer weten over het actief houden van uw hond? Onze dierenartsassistenten vertellen u er alles over. Houdt u niet van fietsen, maar wilt u uw hond wel in topconditie houden? In onze dierenkliniek vindt u bovendie allerlei ‘speeltjes’ die uw hond scherp en actief houden. Wilt u langskomen voor een afspraak? We zijn ook op de fiets goed te bereiken!

Bekijk contactpagina

Tags: