Veilig zwemmen in de zomer

Veilig zwemmen in de zomer

Houdt uw huisdier ook zo van water? Niets lekkerder dan afkoelen in een meertje, sloot of plas. Let op dat u alleen zwemt in water dat is aangewezen als officieel zwemwater. Niet al het (stilstaande) water is namelijk geschikt om zomaar in te zwemmen. Soms komt blauwalg of botulisme in het water voor. Dit zijn bacteriën die ziekten bij mens en dier veroorzaken. Lees de tips van Dierenkliniek Coppelmans over veilig zwemmen in de zomer en houd het hoofd koel.

Veilig zwemmen in natuurwater

Tijdens warme zomerdagen is het heerlijk om samen met uw huisdier verkoeling te zoeken in een meer, sloot of plas. Zwemmen in oppervlaktewater is leuk, maar brengt ook risico’s met zich mee. Tropische temperaturen zorgen vooral in stilstaand oppervlaktewater voor bacteriën zoals blauwalg of botulisme. Gaat u wel eens zwemmen met uw hond in oppervlaktewater, zorg er van voor dat u uw zwemlocatie van tevoren checkt op www.zwemwater.nl. Zo weet u zeker dat er geen gevaarlijke bacteriën in het water zitten die schade aan uw of uw huisdiers gezondheid richten.

Zwemmen in de zomer - Dierenkliniek Coppelmans

Wat is blauwalg

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren, maar bacteriën, ook wel cyanobacteriën genoemd. Blauwalgen komen overal ter wereld voor in zoet water boven de 20 graden. Sommige blauwalgen zijn giftig. Als het oppervlaktewater een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen. Check uw zwemlocatie van tevoren op www.zwemwater.nl. Honden zijn erg gevoelig voor blauwalgen. Tijdens het zwemmen krijgen ze water binnen en na de plons likken ze hun vacht schoon waardoor ze de gifstoffen binnenkrijgen.

Wat is botulisme

Botulisme is een vergiftiging veroorzaakt door een bacterie. Door botulisme sterven dieren, zoals eenden en vissen. Het is meestal niet gevaarlijk voor de mens. Honden en andere dieren kunnen er wel ziek van worden. Botulisme komt voor in beken, sloten of vijvers. Vaak is dit in het voorjaar en de zomer. Ook in helder water kunnen bacteriën zitten waar u of uw huisdier ziek van kunt worden. Bron: Dommel.nl

Andere mogelijke ziekten in oppervlaktewater

Andere ziekten die voorkomen in oppervlaktewateren in Nederland, zijn:

  • Zwemmersjeuk
  • Maag- en darmstoornissen
  • Oorontsteking
  • Ziekte van Weill
  • Kwallenbeten
  • Japanse oesters

Langtijdige droogte zorgt voor vervuiling door blauwalg of botulisme. Laat uw huisdier daarom niet drinken, zwemmen of pootjebaden in het water. Dit kan nare gevolgen hebben.

Zwemmen in de zomer - Dierenkliniek Coppelmans

Aanraking met bacterie tijdens zwemmen

Houd uw huisdier tijdens een hittegolf bij stilstaand oppervlakte vandaan. Ook wateren waarin dode dieren liggen zijn zeer gevaarlijk voor honden. Wanneer u denkt dat uw huisdier in aanraking is geweest met blauwalg of botulisme, kunt u de volgende dingen doen:

  • douchen en wassen
  • laat uw hond overgeven 

Een hond die besmet is met blauwalg, vertoont mogelijk de volgende symptomen:

  • Sloomheid, zwakte
  • Braken en diarree
  • Trillen
  • Geelzucht, blauwe slijmvliezen
  • Shock

Voor de echte waterratten is het dus belangrijk dat u van tevoren checkt of het water bij u in de buurt veilig is om in te zwemmen. Check de site van www.zwemwater.nl. Neem contact op met onze dierenarts voor het behandelen van blauwalg of botulisme bij uw hond.

Bel onze kliniek

Tags: