Vuurwerkangst bij huisdieren

Heeft uw huisdier last van vuurwerkangst, lees dan onze handige tips. Wilt u weten hoe u uw huisdier voorbereidt op de jaarwisseling? Dierenkliniek Coppelmans geeft handige tips om uw hond, kat, konijn of cavia zo goed mogelijk voor te bereiden op mogelijke knallen tijdens Oud en Nieuw op 31 december 00:00 uur. Angst voor vuurwerk is een veel voorkomend probleem bij huisdieren en met name bij honden en katten. Begin op tijd met gedragstherapie om de angst voor vuurwerk te controleren en te verminderen. Lees onze tips om tijdens de jaarwisseling van 2021-2022 zorgeloos van een gezellige avond te genieten.

Angst voor harde geluiden

Huisdieren zijn niet per se angstig voor vuurwerk, maar voor harde geluiden in het algemeen. Deze angst komt bij huisdieren in verschillende mate voor. Dit is een natuurlijke angst die direct te maken heeft met overlevingsdrang. Vrijwel alle dieren reageren bij onverwachte harde geluiden, uit angst om te overleven. Het ene dier is hier gevoeliger voor dan het andere dier. Soms hebben huisdieren meer last van angst voor harde geluiden door een eerdere (traumatische) ervaring in hun leven. Om uw huisdier een prettige jaarwisseling te bezorgen, is het van belang dat u op tijd begint met de voorbereiding.

Hond bang voor vuurwerk - Dierenkliniek Coppelmans

Tips vuurwerkangst bij huisdieren

Lees onze tips voor het controleren van vuurwerkangst bij huisdieren aandachtig door en pas de tips alvast toe om uw huisdier voor te bereiden op de jaarwisseling. Begin zo snel mogelijk zodat uw huisdier genoeg tijd heeft om zijn gedrag aan te passen en te wennen aan de gedragsmethoden.

 1. Gedragstherapie door middel van geluidsdesensibilisatie.
  Laat uw huisdier wennen aan harde geluiden door middel van een vuurwerk CD. Dit is een speciale CD waarbij harde geluiden voor een korte tijd zich zacht afspelen. Voer het volume en de lengte langzaam op naarmate uw huisdier voortgang boekt. Begin hier een maand van tevoren mee zodat uw huisdier steeds beter en langer went aan harde geluiden.
 2. Rustgevende voedingssupplement bij angst.
  Bepaalde voedingsstoffen zoals L-theanine L-tryptofaan en B-vitamines hebben een rustgevende werking en/of een positief effect op de gemoedstoestand van huisdieren. Door voedingssupplementen zoals Telizen/Zylkene toe te voegen aan de, verlaagt u het stressniveau en reageert uw huisdier tegen de jaarwisseling een stuk kalmer op de harde geluiden. Vraag onze dierenartsassistentes om meer informatie over het gebruik van het product.
 3. Thundershirt.
  Een Thundershirt is een vest wat makkelijk aan te trekken is en comfortabel is voor honden en katten. Door de druk die het vest uitoefent op het lichaam van uw huisdier, heeft uw huisdier het gevoel van een baby ingewikkeld in een doek. Het Thundershirt geeft een veilig gevoel en werkt rustgevend.
 4. Angstremmende kalmeringsmiddelen via de dierenarts.
  Werken bovenstaande methoden niet voor het gewenste resultaat, neem dan contact op met onze dierenkliniek voor eventuele medicatie tegen vuurwerkangst. Wij adviseren u welke methode het beste werkt voor uw huisdier en schrijven u eventueel kalmeringsmiddelen zoals Diazepam en Alprazolam. Dit is alleen mogelijk in goed overleg met uw dierenarts. Bij verkeerd gebruik kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.

Wilt u meer weten over de voorgeschreven producten of heeft u een vraag over de genoemde methodes, neem dan contact op met onze dierenkliniek voor meer informatie over het behandelen van vuurwerkangst bij uw huisdier. Onze dierenartsassistenten staan u graag te woord. Wij doen er alles aan om de komende jaarwisseling voor iedereen zo prettig mogelijk te laten verlopen.

Neem contact op