Ontstoken anaalklieren

Anaalklierontstekingen bij honden en katten komen vaak voor. Bij Dierenkliniek Coppelmans behandelen we ontstekingen van de anaalklieren van uw huisdier. Heeft uw hond of kat last van jeuk aan de anus? Ziet u uw hond vaak ‘sleetje rijden’ door de woonkamer? Dan is een anaalklierontstekingen zeker iets waar je aan kunt denken. Neem contact met ons op of maak direct een afspraak via het afsprakenformulier.

Anaalklieren huisdier

Wat zijn anaalklieren eigenlijk? Anaalklieren zijn twee kleine ‘zakjes’ die in de sluitspier van de anus liggen, daarom noemen we ze ook wel anaalzakjes. Deze anaalzakjes produceren een soort talgachtige substantie dat erg sterk ruikt. De functie van de anaalklieren bij honden en katten is het afbakenen van hun territorium. Dit doen zij door de inhoud van deze anaalklieren te legen tijdens passerende ontlasting. Bij acute paniek laten honden en katten de inhoud van de anaalklieren nog wel eens gaan, dit is een onmisbare geur.

Hond anaalklierproblemen - Dierenkliniek Coppelmans

Problemen anaalklieren

Als uw huisdier last heeft van zijn anaalklieren komt dat doordat hij de zakjes niet regelmatig kan legen. De inhoud hoopt zich dan op waardoor de anaalklieren overvol raken.

  • Jeuk aan anus: de overvolle anaalklieren veroorzaken jeuk aan de anus van een hond of kat. Dit uit zich in ‘sleetje rijden’ en veel likken rondom de anus.
  • Diarree: door diarree of te zachte ontlasting kunnen de anaalklieren onvoldoende geleegd worden.
  • Geuroverlast: er ontstaat een sterke geur die erg onaangenaam ruikt.

Anaalklierontsteking

Indien uw huisdier de anaalzakjes niet automatisch leegt, ontstaat er een ophoping in de afvoerbuisjes waardoor de inhoud er niet meer uit kan. De anaalklieren raken verstopt en de inhoud van de anaalzakjes zoeken een andere manier naar buiten. Hierdoor scheuren de anaalklieren en komt de inhoud in het omliggende weefsel terecht. Er ontstaat irritatie en een ontsteking. Als de anaalklieren van uw huisdier ontstoken raken, heeft hij daar veel last van. U merkt een zwelling of bult naast de anus op. Dit abces kan openspringen waardoor de inhoud naar buiten komt.

Anaalklierontsteking - Dierenkliniek

Behandeling anaalklierontsteking

Als u bij ons in de kliniek komt voor het behandelen van anaalklierontsteking, beginnen wij eerst met een vraaggesprek. Na het stellen van de diagnose besluit de dierenarts hoe hij de anaalklierproblemen behandelt. Het behandelen van ontstoken anaalklieren gebeurt op verschillende manieren:

  • Uitknijpen anaalklieren: als uw huisdier last heeft van milde klachten bij overvolle anaalklieren, behandelt de dierenarts het probleem door de anaalzakjes uit te knijpen. De opgehoopte inhoud vloeit dan weg waardoor de buisjes weer leeg zijn. Onze dierenarts knijpt de anaalzakjes rectaal met de hand uit.
  • Anaalzakken spoelen: met een dunne canule spoelen wij de overvolle anaalzak met een reinigende vloeistof schoon. Hierdoor kan de anaalzakinhoud daarna weer gemakkelijk langs de buisjes vloeien en is de ontstopping verholpen.
  • Antibiotica: bij een ontsteking geeft onze dierenarts een antibioticakuur in de vorm van pillen mee die uw hond helemaal moet opmaken.
  • Operatief verwijderen: in een uiterst geval is het nodig om de anaalklieren operatief te verwijderen. Wij voeren de operatie uiteraard met alle zorg uit, maar deze operatie is helaas niet geheel zonder gevaar. Indien de sluitspier beschadigd raakt, kan dit leiden tot incontinentie. Gelukkig komt deze complicatie maar zelden voor. Het operatief verwijderen van de anaalklieren is de laatste optie bij onze kliniek en gebeurt niet zomaar.

Bel onze dierenarts

 

Uitknijpen anaalklieren - Dierenkliniek Coppelmans

Oorzaken anaalklierontsteking

Als uw huisdier vaker last heeft van anaalklierontsteking, is het belangrijk om naar de onderliggende oorzaak van het probleem te kijken. Anaalklierproblemen zijn vaak het gevolg van te dunne ontlasting of te dikke. Heeft uw hond of kat vaak last van te dunne of te dikke ontlasting, dan raden wij u aan om met onze dierenarts te kijken naar speciale vezelrijke voeding. Neem contact met ons op als u merkt dat uw hond last heeft van de anus.

Voorkomen anaalklierproblemen

Wilt u anaalklierproblemen bij uw hond of kat voorkomen, dan is het verstandig om vezelrijke voeding te geven. Dit draagt bij aan het gezond houden van de anaalklieren omdat de ontlasting stevig wordt en de vloeistof uit de anaalklieren makkelijker mee naar buiten vloeit. Neem contact op met onze dierenarts voor de beste vezelrijke voeding voor uw hond of kat. Helaas zijn de laatste jaren veel recepten van dierenvoer veranderd. Wij adviseren u graag in de beste speciaalvoeding voor uw huisdier.

Maak een afspraak voor anaalklierontsteking bij uw huisdier

Dierenkliniek Coppelmans is gevestigd in Nuenen en is ervaren op het gebied van anaalklierproblemen behandelen. Uw hond of kat is bij ons in goede handen. Twijfel niet en neem contact op met onze kliniek voor het maken van een afspraak. Wij bespreken van tevoren de kosten met u zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Dierenkliniek Coppelmans is uw dierendokter in de buurt van Nuenen, Eindhoven, Helmond en Geldrop.

Maak een afspraak

 

Tags: