Herfst: vlooientijd

Herfst: vlooientijd

Het is herfst, dat betekent dat het weer tijd is voor vlooien. Bij Dierenkliniek Coppelmans krijgen we in de herfst veel aanvragen voor vlooienbehandelingen.

Waarom vlooien in de herfst veel voorkomen

Waarom heeft u in de herfst juist meer last van vlooien? De dagen worden korter, we zetten de verwarming weer vaker aan en we brengen samen met onze huisdieren weer meer tijd door in huis. Doordat het binnen behaaglijker wordt, is het voor zowel onszelf als onze huisdieren als voor vlooien goed vertoeven. Zonder dat u het wellicht weet, leven er vlooienlarven in huis, bij een stijging van de binnentemperatuur ontpoppen deze larven zich tot vlooien en heeft u voor u het weet last van een vlooienplaag. Met de juiste bescherming en behandeling houdt u dit ongedierte buitenshuis en geniet u van een vlo-vrije herfst. Wilt u weten hoe? Neem contact op met onze kliniek in Nuenen. 

Wat zijn vlooien?

Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast bij mens en dier zorgen. Huisdieren hebben last van twee soorten vlooien:

 • de hondenvlo (Ctenocefalides Canis);
 • de kattenvlo (Ctenocefalides Felis).

Vlooien brengen behalve jeuk bij uw hond of kat ook infecties over. Vlooien leiden soms tot de kattenkrabziekte of lintwormen. Naast een behandeling tegen vlooien raden wij bij een vlooienplaag ook een wormbehandeling aan. Voorkom vlooien en andere infecties bij uw huisdier en behandel op tijd tegen vlooien. Wilt u weten hoe u vlooien voorkomt? Lees dan onze 5 tips om vlooien te voorkomen.

Kat vlooien - Dierenkliniek Coppelmans

4 tips om vlooien te voorkomen

Vlooien voorkomen? Hier zijn 4 tips: 

 1. Stofzuig regelmatig, vooral op plekken waar uw huisdier veel komt. Vergeet meubilair, tapijten en spleten in vloerdelen niet. (Leeg uw stofzuigerzak zorgvuldig buitenshuis en gooi de stofzuigerzak weg in een gesloten afvalbak)

 2. Klop kleden en matten van uw huisdier vaak uit en was deze bekleding op 60 °C.

 3. Borstel uw huisdieren wekelijks met een vlooienkam.

 4. Behandel uw huisdier, indien hij of zij gevoelig is voor een vlooienbesmetting,  het hele jaar door met een vlooienmiddel.

Bel onze dierenkliniek

 

Vlooien cyclus

De grote vraag is ‘waar komen vlooien vandaan.’ Wij leggen de levenscyclus van een vlo uit:

 • Eitjes: Een vrouwtjesvlo zuigt bloed uit uw huisdier en legt tot wel 50 eitjes per dag. Deze eitjes vallen uit de vacht op uw tapijt, vloerbedekking, meubels en bed.
 • Larven: Binnen 2 tot 4 dagen ontwikkelen de eitjes zich tot larven. Larven verstoppen zich op donkere plekjes in huis en voeden zich met uitwerpselen van volwassen vlooien.  
 • Poppen: Na 2 tot 3 weken verpoppen de larven zich.
 • Volwassen vlo: Het duurt 6 weken tot een jaar voordat de poppen een volwassen vlo zijn. De poppen van vlooien zijn helaas bestand tegen veel invloeden.

Vlooien huisdier - Dierenkliniek Coppelmans

Vlooien in huis

Heeft u last van vlooien in huis, dan is het raadzaam om snel te handelen. Een vlooienplaag is lastig te bestrijden. Slechts 5% van de levenscyclus van de vlo speelt zich op je huisdier af. De overige 95% gebeurt in de omgeving. Alleen de volwassen vlo vindt u terug op uw hond of kat, de eitjes, larven en poppen houden zich schuil in het tapijt en tussen de plinten. Vlooienbestrijding gaat dus niet alleen over het behandelen van uw huisdier, maar zeker ook over het behandelen van de omgeving. Neem contact op met onze dierenkliniek in Nuenen voor de beste vlooienbestrijdingsmiddelen.

Vlooien beten

Als vlooien uw huisdier of uzelf bijten, ontstaat er een rood bultje met een wit of rood puntje erin. Vaak bijten vlooien met meerderen tegelijk, dit zorgt voor een geprikkelde, jeukende huid. Een vlooienbeet is op zichzelf niet gevaarlijk, het wordt pas gevaarlijk als uw hond of kat zo erg aan de bultjes krabt, dat het tot wondjes en infecties leidt. Het is daarom erg belangrijk om vooral niet te krabben aan vlooienbeten. Bij mensen is dat wellicht makkelijker uitvoerbaar dan bij huisdieren. Neem contact op met onze dierenarts voor speciale anti-jeuk middelen tegen vlooienbeten bij uw huisdier.

Meer weten over vlooien

 

Vlooien bestrijden

Het bestrijden van vlooien is het meest effectief als u de vlo al vroeg in de levenscyclus doodt. Wij adviseren vlooienmiddelen die zoveel mogelijk stadia in de vlooiencyclus aanpakken. In onze dierenkliniek zijn verschillende vlooienmiddelen beschikbaar. Hieronder leest u welke middelen helpen tegen vlooienbestrijding.

Niet al onze honden en katten hebben evenveel last van vlooien. Sommige zijn heel gevoelig voor een besmetting, anderen niet. Aangezien alle vlooienproducten ook voor langere tijd residuen in de omgeving geven, wat weer invloed heeft op de insecten en milieu, adviseren wij alleen die huisdieren te behandelen die het nodig hebben. 

Vlooien en teken pipetten voor in de nek:

 • Selamectine: Dit veilige, breed werkende vlooienmiddel doodt larven en eieren in de omgeving, eieren op het dier en volwassen vlooien (Stronghold). Is goed effectief
 • Imadocloprid: dit middel doodt vlooien en heeft een lichte omgevingswerking (Advantix). Is goed effectief.
 • Fipronil: dit vlooienmiddel werkt alleen tegen bestrijding van de volwassen vlo en heeft geen omgevingswerking. Effectiviteit is niet meer zo goed.

vlooien en teken banden:

 • Combinatie imidacloprid en flumethrine: Deze combinatie wordt in de Seresto band gebruikt. Dit is een effectieve band die 6-8 maanden werkt.

Vlooien en teken tabletten:

 • Isoxazolines: Dit is een familie van werkzame stoffen die in tabletvorm toegediend kunnen worden, bijvoorbeeld Bravecto, Nexgard of Simparica. Effectief tegen vlooien en teken.

Omgevingsspray

 • wij adviseren sprays te gebruiken die een adulticide en larvicide werking hebben. Adulticide = volwassen vlooien en larvicide = larven.

Vlooien bestrijden - Dierenkliniek Coppelmans

Vlooien en lintworm

Een vlooienplaag kan uiteindelijk leiden tot lintwormen bij uw huisdier. Als uw huisdier een besmette vlo inslikt, kan deze een lintwormeitje overbrengen. Het eitje ontwikkelt zich tot een worm en de lintworm nestelt zich in de darmen van uw huisdier. Lintwormen zijn zelden zichtbaar, ze kruipen als rijstkorrelachtige stukjes uit de anus van uw huisdier. Wij raden u daarom zeer aan om naast een vlooienbehandeling ook een wormbehandeling uit te voeren. Neem hiervoor contact op met Dierenkliniek Coppelmans.

Maak een afspraak tegen vlooien

Heeft uw huisdier last van vlooien, neem dan contact op met onze dierenkliniek in Nuenen. De herfst is een drukke periode als het om vlooien gaat. Voorkomen is beter dan genezen. Wilt u een afspraak maken voor vlooien bij uw huisdier, vul dan ons online afsprakenformulier in of bel met onze kliniek.

Maak direct online een afspraak

Tags: