Tips voor een goede band hond en baby

Wij geven u enkele tips voor een goede band tussen hond en baby. Is er een kleine op komst? Gefeliciteerd! Zorg ervoor dat u uw hond voorbereidt. Honden hebben namelijk snel door wanneer er een nieuw persoon in huis is die alle aandacht opeist. Om de liefde tussen uw hond en uw baby voorspoedig te laten starten, hebben we wat tips voor de band tussen hond en baby.

Hond en baby - Dierenkliniek Coppelmans

Tips voor een goede band tussen hond en baby

Hoe zorgt u ervoor dat uw hond en baby beste maatjes worden? Er zijn slimme manieren om een hond en baby kennis te laten maken. Hier volgen enkele tips:

  1. Introduceer uw hond rustig aan de baby. Zodra u thuiskomt met uw pasgeboren baby, zorgt u er eerst voor dat u éérst de hond begroet en de hond rustig begeleid naar een andere kamer. Breng de baby binnen als de hond zich in een andere kamer bevindt. Zo is de thuiskomst voor iedereen rustig. Is er een kalme sfeer, haal dan uw hond rustig uit de andere kamer en zorg dat hij niet blaft of springt.
  2. Respecteer elkaar. Honden hebben al snel door dat er een ander in huis is die (ook) veel aandacht krijgt. Respecteer daarom zowel de ruimte van de hond als de ruimte van uzelf en de baby. De babykamer wordt wellicht verboden terrein voor de hond, laat hem hier van tevoren alvast aan wennen. Houd uw baby vooral aan het begin nog bij uw hond vandaan. Zo raakt de hond langzaam gewend aan de aanwezigheid, geur en geluiden van de baby.
  3. Reageer niet af op uw hond. Soms komt het voor dat perverse ouders hun frustratie afreageren op de hond. Bijvoorbeeld door het slecht slapen in de nacht, of het huilen van de baby. Reageer dit niet af op uw hond. Als u uitlaatrondes of quality-time het uw hond negeert, krijgt de hond een onbewust signaal: aandacht voor de baby = negatieve aandacht voor de hond.
  4. Goede voorbereiding is het halve werk. Een baby in het gezin zorgt voor veranderingen in het huis en in de routine. Zorg van tevoren dat uw hond voldoende beweging houdt en regel een hondenoppas of een vriend of familielid om de hond uit te laten als u daar zelf geen tijd voor hebt. Laat uw hond ook vast wennen aan babygeluiden, door bijvoorbeeld voorzichtig bij vrienden of familie met een baby of naar het park te gaan.
  5. Maak uw hond zelfstandig. U geniet er nu waarschijnlijk van dat uw hond u overal en nergens volgt, maar als er straks een kleine is, kan dat vervelend zijn. Leer uw hond vóór de komst van de baby aan zelfstandigheid. Leer uw hond zelfstandig met een hondenpuzzel te spelen en laat hem wennen aan zijn eigen plek en zorg dat hij niet zomaar tegen u opspringt.
  6. Bench training. Het hangt van de leeftijd en het ras van de hond af hoe heftig hij reageert op de komst van de baby. Een bench training is een handig hulpmiddel om uzelf en de hond veilig aan elkaar te laten wennen. Is uw hond erg druk of toont hij wild gedrag, dan is het handig om deze gedragsproblemen aan te pakken. Zet uw hond even in de bench om af te koelen. Als uw hond weer kalm is, laat u hem eruit.
  7. Toezicht op hond en baby. Zelfs als uw hond en baby het goed kunnen vinden samen, is het belangrijk dat u uw hond en baby nooit zonder toezicht alleen te laten. Zorg ervoor dat de hond niet bij de box kan komen. Ongelukken zitten in een klein hoekje, ook als u uw hond vertrouwt. Blijf te allen tijde waakzaam en neem het zekere voor het onzekere.

Het is een spannende, stressvolle en veranderende tijd als een pasgeboren baby het gezin toetreedt, zowel voor de ouders als voor de hond. Dwing uw hond niet bij uw baby in de buurt te zijn als hij dat niet wilt. Sommige honden houden niet van de geur of geluiden van een baby. Zorg voor goede voorbereiding zodat er later een mooie harmonie tussen hond en baby ontstaat. 

Tags: