Verzorging van senior honden en katten

Verzorging van senior honden en katten

Wanneer honden en katten 7 á 8 jaar oud zijn, noemen we deze senior of 'ouder wordend'. In deze fase verandert er ook het een en ander in de verzorging en er kunnen wat klachten optreden die bij de leeftijd horen. Echter zijn er ook klachten die te voorkomen zijn door een goede leefstijl en kleine aanpassingen wanneer uw hond of kat wat ouder wordt. Wij geven u graag een passend advies over de verzorging voor huisdieren op leeftijd. Voor een individueel advies bent u uiteraard ook van harte welkom bij Dierenkliniek Coppelmans in Nuenen.

Bel onze dierenkliniek

 

De juiste voeding voor senior honden en katten

Huisdieren die al wat ouder zijn hebben vaak aangepaste voeding nodig. Dit kan in het algemeen zijn voor een gezonde vacht, stevige botten en soepele gewrichten. Het kan echter ook zo zijn dat uw huisdier speciale voeding nodig heeft voor een verminderde nierfunctie, of voor artrose. In dit geval is het belangrijk om altijd het advies van de dierenarts op te volgen en niet zo maar te beginnen met aangepaste voeding. Stel uw vragen met betrekking tot voeding aan onze dierenarts tijdens een consult, de dierenarts vertelt u precies welke voeding goed aansluit bij de gezondheid van uw hond of kat. 

Regelmatige controle bij de dierenarts

Helaas merkt u niet alle kwalen van uw hond of kat direct op. Daarom is het verstandig om regelmatig een bezoek te brengen aan de dierenarts. Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole voor honden zijn er dan ook speciale aandachtspunten voor senior honden en katten. Hier wordt onder andere de urine onderzocht, zodat afwijkingen snel in kaart worden gebracht. 

Gebitsverzorging voor honden en katten op leeftijd

Relatief gezien hebben honden en katten op latere leeftijd meer gebitsproblemen. Bij gebitsproblemen geldt vaak dat wanneer deze kenbaar zijn, dat de problemen al vrij ernstig zijn. Als uw hond of kat bijvoorbeeld niet goed eet en voornamelijk droge brokjes laat liggen, dan kan dit een aanleiding zijn om het gebit goed te laten onderzoeken. Er zijn verschillende manieren om gebitsproblemen te voorkomen:

  • Bij honden en katten geldt dat het jong aanleren van het poetsen van de tanden zorgt voor zo min mogelijk problemen op dit gebied. Het is voor honden en katten wat onwennig, maar als u hier vroeg mee begint heeft uw huisdier hier later veel profijt van.
  • Daarnaast geldt dat goed kauwen het gebit gezond en sterk houdt. Het kauwen van droogvoer is een natuurlijke manier van tanden poetsen voor katten en dat houdt het gebit sterk.
  • Voor honden is een kauwspeeltje of een kluif een goede manier om de hond goed te laten kauwen. 

Beweging om senior honden en katten gezond te houden

Naarmate honden en katten ouder worden neemt de spierkracht af. Het is dus logisch dat uw hond of kat wat minder actief wordt. Een gebrek aan lichaamsbeweging leidt echter tot stijve gewrichten, dus een middenweg hierin is belangrijk om de conditie op peil te houden. Met de afnemende spierkracht neemt ook de spierkracht in de blaas af. Voor honden kan het na verloop van tijd raadzaam zijn om wat vaker een rondje te lopen. Voor katten kunt u indien nodig extra plekken creëren om de behoefte te doen. Het verschonen van de kattenbak kan dan ook vaker nodig zijn dan bij jonge katten het geval is. 

Senior hond - Dierenkliniek Coppelmans

Meer tips voor de verzorging van senior honden en katten

Wilt u graag meer tips om uw hond of kat gezond ouder te laten worden? Stel dan gerust al uw vragen in een consult, dan adviseren onze dierenartsen u graag. U bent van harte welkom bij onze dierenkliniek in Nuenen. 

Maak direct online een afspraak

Tags: