Oormijt bij katten

Oormijt bij katten

Oormijt is een vervelende kwaal die voorkomt bij katten. Het zijn kleine parasieten die voor de kat erg vervelend zijn en tevens zeer besmettelijk. Daarom is het belangrijk om oormijt zo snel mogelijk te herkennen én te behandelen. Gelukkig is oormijt verder gelukkig relatief ongevaarlijk. Dit neemt niet weg dat oormijt wel erg vervelend is voor uw kat. We leggen u graag uit hoe u oormijt herkent en wat de vervolgstappen zijn om dit te behandelen. Neem voor een individueel advies contact op met onze dierenkliniek in Nuenen of maak direct online een afspraak. Onze dierenartsen en -assistenten geven u graag een passend advies. 

Neem contact met op

 

Wat zijn oormijten?

Oormijt zijn kleine parasieten die voorkomen bij honden, katten, konijnen en fretten. De parasiet leeft van huidschilfers, oorsmeer en weefselvocht. Bij de kat komt oormijt voor in de gehoorgang, maar ook op de kop, in de nek en op het lichaam van de kat. De parasiet wordt door direct contact overgebracht en is dus erg besmettelijk. Daarnaast kunnen katten ook honden besmetten en andersom: dus bij het vermoeden van oormijt raden wij aan om altijd zo snel mogelijk een afspraak te maken bij onze dierenkliniek in Nuenen.

Oormijt herkennen bij katten

U kunt de volgende symptomen opmerken bij uw kat als deze last heeft van oormijt:

  • De kop scheef houden en vaak schudden met het hoofd
  • Krabben aan de oren
  • Een stinkende lucht uit de oren
  • Zwarte afscheiding in de oorschelp door het krabben

Echter, om zeker te weten dat uw kat last heeft van oormijt, dient de gehoorgang inwendig onderzocht te worden door de dierenarts. Daarnaast wordt er dan gekeken of er sprake is van een bijkomende oorontsteking, daarom is het altijd belangrijk om dit door de dierenarts vast te laten stellen. De dierenarts onderzoekt het oor van uw kat met een otoscoop, waarmee de oormijten gemakkelijk te herkennen zijn. 

Oormijt kat - Dierenkliniek Coppelmans

De behandeling van oormijt bij katten

Er zijn verschillende manieren om oormijt te behandelen. Uw dierenarts kan u hierover adviseren wanneer oormijt wordt vastgesteld na een onderzoek. Druppels of zalf kunnen worden voorgeschreven om de mjit te doden. Ook het reinigen van de oren is hierbij een belangrijke stap. Dit krijgt u allemaal uitgelegd door de dierenarts wanneer deze de behandeling met u doorneemt. Als u meerdere katten heeft, dan moeten deze tegelijk behandeld worden omdat oormijt erg besmettelijk is. Wanneer één kat besmet is geraakt, is de kans zeer groot dat de andere katten ook al besmet zijn. Gelukkig zijn er snelle en effectieve behandelingen om hier snel van af te komen. 

Is oormijt te voorkomen?

Het is lastig om oormijt helemaal te voorkomen, maar een goede oorverzorging is altijd essentieel en draagt zeker bij aan een goede gezondheid van uw kat. Neem contact op met onze dierenkliniek voor meer informatie.

Meer weten over oormijt bij katten?

Wilt u meer weten over oormijt bij katten en de behandeling hiervan? Tijdens een consult met een van onze dierenartsen in onze praktijk in Nuenen beantwoorden onze dierenartsen en -assistenten al uw vragen en onderzoeken zij direct de oren van uw kat. Ook indien u andere symptomen waarneemt dan in deze blog beschreven staan, kunt u uiteraard op ons rekenen.

Maak direct online een afspraak