Huisdieren tijdens corona

We zitten al ruim een half jaar in een onzekere periode door corona. We wennen steeds meer aan de situatie, maar gelukkig mag er ook steeds weer meer. De enige groep die niet uitkijkt naar volledige versoepelingen, is huisdieren. Uw hond heeft het afgelopen jaar enorm genoten van het samenzijn tijdens thuiswerken. Een kat die de hele dag de kans heeft om op uw schoot te liggen, heeft die kans waarschijnlijk ook vaak gegrepen. Nu de vaccinaties in een rap tempo gaan, moeten we onszelf en onze huisdieren voorbereiden op het teruggaan naar ‘het oude normaal’. Dierenkliniek Coppelmans geeft huisdier-coronatips.

Aanschaf huisdier in coronatijd

Schaft u een huisdier aan in coronatijd? Denk hier dan van tevoren goed over na. Vindt u het hebben van een huisdier over 5, 10 of 20 jaar nog steeds leuk? Wij hebben tips om er zeker van te zijn dat u de juiste beslissing maakt bij het aanschaffen van een huisdier:

 • Doe onderzoek naar welk huisdier bij u past. Een hond als huisdier lijkt op het eerste gezicht alleen maar leuk en gezellig, maar er komt meer bij kijken dan twee keer per dag een rondje lopen. Huisdieren hebben verzorging en verzorgingsproducten nodig, dit kost soms veel geld. Denk goed na over uw beslissing en maak deze alleen als deze weloverwogen is.
 • Koop uw huisdieren alleen bij een betrouwbaar adres. Tijdens corona zijn veel huisdieren, vooral honden, soms niet aan te slepen. Hierdoor zijn veel illegale en onbetrouwbare verkopers actief op de markt. Om te voorkomen dat u een huisdier koopt u alleen dieren van goede fokkers of kwekers.
 • ‘Leen’ eerst een huisdier van anderen voordat u er zelf een aanschaft. Het idee van een huisdier hebben wekt vaak vrolijke gedachten bij u op. Toch is het handig om u en eventueel uw gezin te laten wennen aan het hebben van een huisdier. Vraag een familielid of vriend met een huisdier of u hem een paar dagen of een weekend mag lenen. Zo raakt u gewend aan het idee en maakt u een weloverwogen beslissing of u het wel écht wilt.
 • Een huisdier is voor altijd. Huisdieren gaan lang mee, dat betekent dat u zich moet voorbereiden op wandelingen door weer en wind, een stinkende kattenbak, een bekeuteld cavia/konijnenhok, een rommelige parkietenkooi of een vies aquarium.

Denk goed na over het aanschaffen van een huisdier. Heeft u een huisdier aangeschaft? Laat uw huisdier dan op tijd chippen en vaccineren om boetes en ziektes te voorkomen.

Huisdier coronatips - Dierenkliniek Coppelmans

Huisdier-coronatips

Gedurende coronatijd is het handig als we de tijd met ons huisdier serieus nemen. Als we in de (nabije) toekomst weer meer naar kantoor, naar buiten, naar evenementen of naar restaurants mogen, moeten onze dieren wennen aan het idee dat hun baasje weer minder vaak thuis is. Wij hebben een aantal tips om uw huisdier voor te bereiden op ‘het oude normaal’:

 1. Denk na over een dierenopvang of hondenuitlaatservice
  Als u straks weer meer tijd buiten de deur doorbrengt, is het van belang om de socialisatie van uw hond serieus te nemen. Het is zielig om een hond minimaal 8 uur per dag alleen thuis te laten, als hij gewend is geraakt om zijn baasje voorheen de hele dag bij zich te hebben. Een middag/ochtend naar een dierenopvang of een uurtje uit met een buurjongen/buurmeisje kan al helpen.

 2. Neem de opvoeding serieus
  Veel mensen hebben in coronatijd een huisdier aangeschaft. Voor de ontwikkeling van uw huisdier is het belangrijk dat zij sociaal leren omgaan met andere mensen, kinderen en huisdieren. Heeft u een puppy aangeschaft, dan is het volgen van een (privé) puppycursus erg handig. Uw huisdier moet wennen aan sociale contacten om hier later veel profijt van te hebben.

 3. Doe leuke en leerzame spelletjes
  Het is verstandig om de zeeën van tijd niet alleen te vullen met leuke spelletjes, maar ook met leerzame spelletjes. Verstop bijvoorbeeld een speeltje van uw huisdier, bouw een parcours met hindernissen of stop eten op een uitdagende plek. Beloon uw huisdier met een verantwoord snoepje of met een aai of knuffel, zo weet uw huisdier dat goed gedrag zich loont.

 4. Zorg voor oppas tijdens vakantie
  Is uw huisdier helaas niet toegestaan op uw vakantieverblijf of gaat u met het vliegtuig op vakantie en laat u uw huisdier thuis? Zorg dan dat u op tijd een dierenpension of dierenoppas regelt. Een familielid of vriend is natuurlijk het makkelijkst, maar er bestaan ook genoeg dierenpensions in de buurt van Nuenen waar u uw huisdier onderbrengt.

Huisdier coronatips - Dierenkliniek Coppelmans

Neem contact op met Dierenkliniek Coppelmans in Nuenen voor meer informatie over het aanschaffen of houden van huisdieren in coronatijd. Onze dierenartsassistentes geven u graag advies en beantwoorden met alle liefde uw vragen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 040-7200862 of per e-mail op info@dierenkliniekcoppelmans.nl.

Bel direct onze dierenkliniek