Oververhitting hond

Tijdens warme dagen met hoge temperaturen kan oververhitting bij honden levensgevaarlijk zijn. Met een warme zomer in het vooruitschiet, is het belangrijk dat u zich voorbereidt om uw hond voldoende verkoeling te bieden. Dierenkliniek Coppelmans geeft tips voor het koelen van dieren en wat u moet doen bij oververhitting van uw hond. Merkt u dat uw hond last heeft van onderstaande symptomen? Neem dan direct contact op met onze dierenkliniek.

Hond hitte

Honden kunnen van nature niet goed tegen hitte. Door hun vacht hebben zij geen zweetklieren om warmte te verliezen. Honden kunnen (overtollige) warmte alleen kwijt via hun voetzooltjes en via de mondholte. Hierdoor hijgen honden vaak als het erg warm is. Help uw hond tijdens een hittegolf een handje (of pootje) door hem een koele plek in de schaduw en voldoende vers drinkwater aan te bieden.

Voorkom oververhitting

Het is belangrijk om uw hond koel te houden om oververhitting te voorkomen. Honden moeten, net zoals mensen, overtollige warmte kwijt kunnen om af te koelen. Omdat honden slechts via de mond en voetzooltjes hun warmte verliezen, zijn zij erg gevoelig voor oververhitting of een warmteberoerte. Neem maatregelen om oververhitting of een hitteberoerte bij uw hond te voorkomen. Dit kan namelijk lijden tot schade aan organen, een coma of in ernstige gevallen zelfs tot de dood.

  1. Zorg er altijd voor dat uw hond een plek in de schaduw heeft om af te koelen.

  2. Zorg daarnaast voor voldoende vers drinkwater

  3. Laat uw hond niet uit op het warmste moment van de dag, of kies een plek waar geen asfalt/beton ligt.

  4. Actief spelen op het heetste moment van de dag is te intensief voor een hond.

Gaat u overdag een stuk wandelen, fietsen of spelen met uw hond? Zorg dan voor voldoende drinkwater en verkoeling, bijvoorbeeld door te zwemmen.

Hond oververhitting - Dierenkliniek Coppelmans

Symptomen oververhitting bij huisdieren

Merkt u tijdens warme dagen dat uw hond ander gedrag vertoont, dan kan dit waarschijnlijk duiden op oververhitting. Hieronder ziet u de verschijnselen die zich voordoen als uw huisdier het te warm heeft door oververhitting:

  • Heftig hijgen (soms wel 10x zo snel dan normaal), kwijlen, braken en last van diarree
  • Geen rust vinden op één plek, maar telkens op zoek zijn naar koele(re) plekjes
  • Slijmvliezen zijn bleek
  • Reageert niet meer op prikkels en is apathisch (gevoelloos, emotieloos)
  • Verhoogde hartslag

Hitteshock huisdier

Oververhitting gaat in het ernstigste geval over in een hitteshock. Bij een hitteshock is het foute boel en raadpleegt u direct onze kliniek in Nuenen. U herkent een hitteshock aan een versnelde hartslag en ademhaling en het niet of nauwelijks meer reageren op prikkels. Bel direct Dierenkliniek Coppelmans en start met het koelen van uw dier.

Bel Dierenkliniek Coppelmans

 

Manieren om uw hond te koelen

  • Stromend water: doordrenk de hele vacht met stromend water uit de kraan, tuinslang, gieter of spons. Gebruik geen ijskoud water, dit kan mogelijk een hartstilstand veroorzaken. Laat uw hond eerst wennen aan de koude temperatuur van het water.
  • Koude lucht: gebruik een ventilator of een airco (in de auto). Koel als eerste de kop van de hond af, maar let erop dat de ogen niet uitdrogen.
  • Scheren: een hond met een dikke vacht kan zijn warmte moeilijk kwijt. Scheer daarom de vacht op de buik met behulp van een tondeuse. Onder de buikspieren ligt de buikholte, die sterk doorbloed is en waar bloedvaten relatief makkelijk warmte afgeven. Maak de kaalgeschoren buik nat en zet er een ventilator op.

Koel uw hond niet te lang. Zodra u merkt dat uw hond al iets alerter reageert, vermindert u het koelen. Droog uw hond af als hij zeer nat is, voordat er onderkoeling optreedt. Vooral bij kleine honden is onderkoeling zeer waarschijnlijk.

Oververhitting hond - Dierenkliniek Coppelmans

Bel altijd een dierenarts bij oververhitting

Een hond die oververhit is geraakt, kan mogelijk blijvende schade aan organen overhouden. Houdt sloomheid na oververhitting aan, dan is er een kans op een verminderde hersenfunctie. De darmen zijn ook zeer gevoelig voor gevolgen van oververhitting. Dit duidt vaak op bloederige, zwarte diarree. Het kan ook zo zijn dat de nieren, lever en bloedstolling het begeven. Om dit te voorkomen, zorgt u altijd voor een koele plek voor uw hond.

Bij Dierenkliniek Coppelmans raden wij u aan om een koelmat aan te schaffen. Dit is een mat gevuld met koelingsgel, waardoor uw hond altijd een koel plekje heeft op warme dagen. Wilt u meer informatie over verkoelingsproducten van honden? Neem dan contact op.

Neem direct contact op met onze dierenkliniek

 

Tags: