Cavia gezondheidscheck

Weet u eigen waar u op moet letten om de gezondheid van uw cavia te checken? In Nederland zijn cavia’s erg populaire huisdieren. Bent u van plan een cavia te kopen, heeft u onlangs een cavia gekocht of bent u al jarenlang een trotse cavia-eigenaar? Wij hebben een checklist met handige tips om de gezondheid van uw cavia te checken. Dierenkliniek Coppelmans komt met handige tips voor het checken van de gezondheid van uw cavia.

Cavia gezondheidscheck - Dierenkliniek Coppelmans

Cavia gezondheid checklist

  1. Controleer de pootjes van de cavia
    De pootjes van een cavia zijn erg gevoelig. Dit wil zeggen dat er snel zweertjes ontstaan. De nagels aan de pootjes mogen niet te ver doorgroeien en de zooltjes van de pootjes moeten mooi roze zijn. Zijn de nagels van uw cavia te lang, knip deze dan met een speciaal nagelschaartje. Knip de nagels zeker niet te kort, dan is de kans op bloeden namelijk groter en dit doet pijn.
  2. Check de vacht van de caviaCavia nagels - Dierenkliniek Coppelmans
    Ook de vacht van een cavia is zeer gevoelig. De vacht van een cavia moet mooi glanzend zijn. Check de vacht daarom regelmatig op schurft en schimmels. Kijk of er geen wondjes of kale plekjes in de vacht voorkomen. Bij overmatig jeuk of schilvers kan het zo zijn dat de cavia huidmijt of vachtmijt heeft. In dit geval belt u naar onze dierenkliniek.
  3. Het gebit van de cavia
    Cavia’s hebben net als konijnen een gebit dat altijd doorgroeit. Het knaaggebit bestaat uit vier snijtanden, vier rijden met kiezen en twee stifttanden. Het is belangrijk dat het knaaggebit van uw konijn slijt door gebruik, anders groeien de tanden te ver door en krijgt uw cavia last van het gebit. Gebitsproblemen komen vaak voor bij cavia’s. Neem contact op met onze kliniek bij tandproblemen.
  4. De ogen en neus van de cavia
    De ogen en de neus van een cavia moeten schoon zijn. Zit er veel vuil in de ogen of in de neus van de cavia, maak dit dan schoon met lauw tot lauwwarm water op een watje. Wrijf het vuil in het oog voorzichtig naar de ooghoeken toe. Merkt u dat uw cavia regelmatig last heeft van vuil bij de ogen of in de neus, kom dan langs in onze dierenkliniek.

Cavia voeding

Cavia’s maken zelf geen vitamine C aan zoals andere dieren dat wel kunnen. Het is daarom van groot belang dat cavia’s de juiste voedingsstoffen met vitamine C binnenkrijgen. Als uw cavia niet genoeg vitamine C binnenkrijgt, duiken symptomen al op na één week. Zo kan het voorkomen dat uw cavia vermagert, gewrichten opzwellen, diarree, rode urine of bloedingen op de slijmvliezen. Voed uw cavia daarom veel groente en fruit, dit bevat veel vitamine C en draagt bij aan een gezonde cavia.

Maak een afspraak voor cavia

Bij Dierenkliniek Coppelmans in Nuenen zijn wij gespecialiseerd in de gezondheidszorg van huisdieren. Cavia’s komen regelmatig binnen met ziekten. Onze ervaren dierenartsen doen er alles aan om uw cavia weer gezond te maken. Neem contact op met onze kliniek om een afspraak te maken. Maak gemakkelijk online een afspraak via ons afsprakenformulier of bel naar onze kliniek via 040-7200862. Onze dierenartsassistenten plannen een afspraak met u in. Twijfel niet voor het maken van een afspraak.

Tags: