Eikels giftig voor honden

Tijdens de herfst valt er van alles uit de bomen en liggen overal bladeren en eikels op de grond. Deze eikels zijn gevaarlijk voor uw hond. Een eikel bevat namelijk veel tannine. Als een hond teveel tannine binnenkrijgt, begint de hond te braken, krijgt hij last van diarree en heeft de hond veel buikpijn. Een heerlijk frisse herfstwandeling door het bos met uw hond is dus niet geheel zonder gevaar. Uw hond snuffelt aandachtig tussen alle bladeren op de grond en stuit hierbij soms op een eikel. Het kauwen op of eten van eikels is gevaarlijk voor honden. Wilt u weten hoe u ervoor zorgt dat uw hond niet in gevaar komt tijdens een herfstwandeling? Wij geven tips over preventie en behandeling.

Zijn eikels giftig voor honden?

Ja, eikels zijn giftig voor honden. In eikenbladeren en eikels zit de stof tannine (looizuur). Te veel tannine resulteert in buikpijn, diarree en de hond zal ook gaan braken. Soms leidt te veel tannine tot schade aan de bloedvaten, de darmen en de nieren van uw hond. Met grote gevolgen als nierfalen en soms zelfs de dood. Oppassen dus! 

Eikels giftig voor honden - Dierenkliniek Coppelmans

Groene eikels giftig voor honden

Groene eikels zijn nog onrijpe eikels. Bij veel droogte en warmte vallen deze groene eikels veel van de boom. Voor dieren zoals schapen, geiten, paarden, koeien en honden zijn groene eikels giftig. Stopt uw hond zijn neus in een berg eikels tijdens een herfstwandeling? Let er dan op of uw hond geen eikel in zijn mond neemt. Zijn dan alleen de groene eikels giftig voor honden? Nee, zeker niet. Ook de groene bladeren van de eikenboom zijn giftig. Hoe groener het blad, hoe meer tannine erin zit. Ook de rijpe, bruine eikels bevatten tannine. De bruine eikels bevatten minder tannine dan de groene variant. Eikels zijn dus zeer ongezond voor uw dier. 

Voorkomen van eten eikels hond

Wilt u voorkomen dat uw hond groene eikels eet tijdens de herfst? Kies dan vooral eikel-vrije uitlaatplekken uit. Kies niet voor weides en bossen waar tijdens de herfstmaanden veel eikels op de grond vallen. Houd uw hond en vooral pups in de gaten tijdens het uitlaten. Check of uw hond geen eikels eet en niet op een eikel kauwt. 

Symptomen eikels eten hond

Weet u niet of uw hond groene eikels heeft gegeten? Kijk of uw hond last heeft van de volgende symptomen:

 • buikpijn (te herkennen aan een bolle/kromme rug en een aangespannen buik)
 • bloederige diarree
 • donkere urine
 • misselijkheid en braken
 • duizeligheid
 • rusteloos gedrag of juist sloom gedrag

Heeft uw hond last van bovenstaande symptomen? Neem dan snel contact op met Dierenkliniek Coppelmans in Nuenen. 

Eikels giftig honden - Dierenkliniek Coppelmans

Mijn hond heeft een eikel heeft gegeten

Heeft uw hond een eikel gegeten en merkt u dat uw hond last heeft van bovenstaande symptomen? Neem dan contact op met onze dierenkliniek in Nuenen. Uw hond dient snel behandeld te worden. Een eikel kan een darmblokkade veroorzaken. Eikels zijn vaak te groot om de darmen te passeren. Hierdoor veroorzaken eikels soms een darmblokkade. Een darmblokkade is gevaarlijk en dient vrijwel altijd operatief verwijderd te worden. Als uw hond last heeft van darmblokkade, heeft hij weinig tot geen ontlasting. Het voedsel wat uw hond binnenkrijgt, kan het darmkanaal niet passeren. Uw hond kan tevens een opgezwollen buik hebben door gasvorming in de maag.

Eikelvergiftiging hond dierenarts

Als uw hond meerdere dagen achter elkaar of een grote hoeveelheid eikels binnenkrijgt, kan dit resulteren in eikelvergiftiging. Bij eikelvergiftiging heeft uw hond te veel tannine binnengekregen waardoor bloedvaten, darmen en nieren kunnen falen. Bel direct de dierenarts als u denkt dat uw hond te veel eikels heeft gegeten.

 • Bij onze dierenkliniek laten wij de hond meermaals braken om de overgebleven eikelresten uit de maag te verwijderen.
 • Soms is de eikelvergiftiging te behandelen met een spuit en speciale tabletten.
 • Met de juiste medicatie mag uw hond weer mee naar huis.
 • In ergere gevallen doen wij een bloedonderzoek om de maag-darmproblemen te onderzoeken en om vast te stellen of de nierfunctie nog voldoende is.
 • Bij ernstige aantasting van de nieren krijgt uw hond een infuus en nemen wij het dier op.

Neem contact op voor eikelvergiftiging bij uw hond

Dierenkliniek Coppelmans staat te allen tijde voor de gezondheid van uw dier. Wij willen onze dierenbaasjes alert maken op het feit dat eikels gevaarlijk zijn! Heeft uw hond toch eikels gegeten of erop gekauwd en merkt u dat uw hond zeer ander gedrag vertoont? Neem dan alstublieft contact met ons op. Bel ons op 040-2061682 of maak online een afspraak via het afsprakenformulier. Wij zijn tevens 24/7 te bereiken op ons spoednummer 040-7200862.