Madenziekte konijn

In de zomermaanden komt madenziekte, huidmadenziekte of myiasis vaak voor bij konijnen. Myiasis wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg. Tijdens hete dagen vormt een konijnenhok een brandhaard voor bacteriën. Uitwerpselen en etensresten gaan broeien bij hoge temperaturen. Dit brengt nare geurtjes met zich mee. Vliegen, zoals de groene vleesvlieg komen op nare geurtjes af. Groene vleesvliegen leggen hun eitjes graag op warme, vochtige plekken. Uit de eitjes van de groene vleesvlieg komen larven, ofwel maden. Deze maden kruipen in de huid van uw konijn en dringen diep door naar binnen. Een konijn met madenziekte overlijdt soms binnen twee dagen. Neem dus alstublieft zo snel mogelijk contact met ons op als u maden aantreft bij uw konijn.

Groene vleesvlieg

De groene vleesvlieg veroorzaakt madenziekte bij konijnen. De groene vleesvlieg houdt van rotte geuren. Het kan niet vies genoeg voor de groene vleesvlieg. Heeft uw konijn bijvoorbeeld last van achterblijvende uitwerpselen aan de kont? Dan bestaat er een grote kans dat de groene vlieg het achterwerk van uw konijn uitkiest als zijn nieuwe plaats om eitjes te leggen. De groene vleesvlieg legt eitjes op warme en vochtige plekken. De maden die uit deze eitjes komen, variëren van grootte tussen enkele millimeters tot één centimeter. Deze maden zijn wittig van kleur en bewegen redelijk snel. De maden kruipen in de huid van uw konijn en richten daarbij enorme schade aan. Er ontstaan gaten in de huid waardoor er ontstekingen komen. De vieze geur van de ontsteking trekt nog meer vliegen aan waardoor de kans op meer maden vergroot. Hierdoor is het belangrijk dat u op tijd ingrijpt.

Madenziekte myiasis konijn - Dierenkliniek Coppelmans

Maden voorkomen bij konijn

Hoe zorgt u ervoor dat uw konijn niet de thuisbasis vormt voor groene vleesvliegen? Wij geven u wat tips om uw konijn maden-vrij te houden.

  1. Zorg ervoor dat het konijnenhok schoon is. Achterblijvende etensresten en uitwerpselen vormen een lokker voor groene vleesvliegen. Een schoon hok is minder aantrekkelijk voor vieze vliegen. Ook is de kans kleiner dat uw konijn zelf vies raakt van een schone omgeving. Verschoon de plas- en poepplekken in het konijnenhok zomers minstens één keer per dag.

  2. Houd uw konijn zelf schoon. Achterblijvende uitwerpselen aan de kont van uw konijn gaan bij warm weer broeien en geven een nare geur af. Vliegen komen op deze geur af en leggen eitjes op het achterwerk van uw konijn. Voorkom dit door uw konijn regelmatig onder de staart en rond de anus te controleren. Merkt u dat uw konijn vaker last heeft van achterblijvende uitwerpselen? Dan heeft dit wellicht te maken met de verkeerde samenstelling voer of het feit dat uw konijn de blindedarmkeutels niet opeet.

  3. Geef uw konijn de juiste samenstelling voer. Een konijn heeft de juiste voedingsstoffen nodig. Dit haalt een konijn uit de combinatie van hooi, verse groentes en konijnenvoer. Geef uw konijn slechts 20 gram konijnenvoer per kilogram lichaamsgewicht. Hooi heeft de voorkeur boven konijnenvoer.

  4. Zorg ervoor dat uw konijn de blindedarmkeutels opeet. Blindedarmkeutels zijn de eerste keutels die vroeg in de morgen gemaakt worden. Deze keutels bevatten weer voedingsstoffen die bijdragen aan de gezondheid van uw konijn. Als uw konijn deze blindedarmkeutels niet opeet, blijft de poep aan het achterwerk plakken.

Symptomen madenziekte konijn

Myiasis is goed te voorkomen of te verhelpen, mits u er tijdig bij bent. Check uw konijn vooral tijdens warme zomerdagen op natte en vieze plekken op de vacht of in het konijnenhok. Vochtige en warme plekken vormen een aantrekkingskracht voor groene vleesvliegen en haar maden.

Symptomen van madenziekte bij konijnen:

  • Nat/vies achterwerk
  • Vieze geur
  • Sloom en suf gedrag
  • Uw konijn trekt zich terug in een hoekje
  • Verslechterd eet- en drinkgedrag
  • Maden zichtbaar op de vacht of rond de anus
  • Vliegen in het konijnenhok

Myiasis groene vleesvlieg konijn - Dierenkliniek Coppelmans

Diagnose Myiasis madenziekte bij konijn

Onze dierenarts stelt de diagnose myiasis, ofwel madenziekte al in een vroeg stadium. Breng ons tijdig op de hoogte van de toestand waarin uw konijn verkeert. Heeft u het vermoeden dat uw konijn last heeft van myiasis? Bel dan met onze dierenpraktijk in Nuenen door te bellen naar 040-7200862. Onze dierenarts checkt uw konijn op maden in de vacht of rondom de anus. Is het zo dat de dierenarts maden aantreft, dan is de kans groot dat uw konijn last heeft van madenziekte. Madenziekte gaat vaak gepaard met ontsteking, kale plekken en nare geuren. Nadat onze dierenarts de diagnose madenziekte stelt, behandelen wij uw konijn direct tegen deze ziekte.

Behandeling myiasis madenziekte konijn

Helaas komt madenziekte vaak voor in de zomer bij konijnen. In eerste instantie lijkt madenziekte wellicht niet ernstig, maar de gevolgen kunnen fataal zijn. Een konijn met madenziekte brengen wij eerst onder narcose. Nadat het konijn slaapt, scheert de dierenarts zoveel mogelijk haren rondom de geïnfecteerde plek weg. Hiermee wordt de ernst van de situatie pas goed zichtbaar. Onze dierenarts verwijdert eerst alle zichtbare maden met een pincet. Onderhuidse maden haalt de dierenarts weg door de huid open te maken. Nadat alle maden zijn verwijderd, wassen wij het konijn en hechten wij de huid weer dicht. Met behulp van een zalf en anti-myiasis spray voorkomt u het ontstaan van infecties. Wij sturen uw konijn naar huis met pijnstiller en ontstekingsremmers.

Soms is het konijn er zo slecht aan toe dat er helaas moet worden overgegaan tot inslaping. De maden hebben dan teveel schade onderhuids aangericht waardoor uw konijn niet meer te redden is. Wij doen er alles aan om uw konijn zo snel mogelijk te helpen. Zorgt u er alstublieft voor dat u ons op tijd contacteert.

Dierenarts in de buurt voor madenziekte konijn

Dierenarts Coppelmans in Nuenen is uw dierenars in de buurt voor het behandelen van madenziekte bij konijnen. De gezondheid van uw konijn is voor ons het allerbelangrijkste. Twijfel niet bij het zien van maden op de vacht van uw konijn. Zorg er zomers altijd voor dat het hok van uw konijn schoon is en controleer de vacht en rondom de anus regelmatig. Ons team van ervaren dierenartsen doet er alles aan om uw konijn weer gezond te maken. Neem contact met ons op via ons telefoonnummer 040-7200862. Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar voor spoedgevallen.

Neem direct contact op