Hond afvallen

Het nieuwe jaar is aangebroken. Heeft u goede voornemens voor 2021? Wilt u afvallen, meer bewegen, stoppen met roken of meer vegetarisch eten? Goede voornemens dragen bij aan het behalen van een doel, dit geeft voldoening als je hierin slaagt. Wellicht wilt u ook goede voornemens voor je huisdier opstellen. Is uw hond te dik en moet hij nodig afvallen? Start 2021 met goede voornemens en ga samen met uw hond op dieet. Bij Dierenkliniek Coppelmans weten wij veel van voeding, beweging en gezondheid van dieren. Is uw hond te dik? Dan is een speciaal voeding- en bewegingsschema een goede start. Lees hieronder de tips voor het afvallen van uw hond van onze dierenarts!

Hond te dik

Wanneer weet u nu eigenlijk wanneer een hond te dik is? Een veelgebruikte knokkelregel voor het meten van het gewicht van uw hond is de knokkelregel. De knokkelregel is een handig hulpmiddel om te weten of uw hond lijdt aan overgewicht of ondergewicht.

  • Maak een vuist van uw hand. Voel met uw vingers over uw knokkels. Voel hierna over de ribben van uw staande of zittende hond. Voelen de ribben hetzelfde aan als uw knokkels, dan heeft uw hond ondergewicht.

  • Leg uw hand plat op tafel met de handpalm naar boven. Voel met uw vingers over de bovenkant van de palm, waar de vingers beginnen. Dit voelt een stuk vetter aan dan de knokkels. Voel hierna weer aan de ribben van uw hond. Voelen de ribben van uw hond hetzelfde aan? Dan heeft uw hond een gezond gewicht.

  • Voelen de ribben van uw hond vetter aan dan de binnenkant van uw handpalm, dan heeft uw hond overgewicht.

Hond afvallen - Dierenkliniek Coppelmans

Overgewicht bij honden

Let op! Overgewicht bij honden komt veel voor. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de honden in België en Nederland overgewicht heeft. “Ach, een kilootje te zwaar is toch niet erg”, een kilootje te zwaar op een lichaamsgewicht van 20 kg is al snel 5% en een kilo te zwaar bij een kleine hond van 10 kg is al 10%. Ga er in eerste instantie vanuit dat uw hond overgewicht heeft, dit komt namelijk (te) veel voor in Nederland en België.  

Verhoogde kans op ziekten door overgewicht

Het is belangrijk dat een hond een gezond gewicht heeft. Honden met overgewicht hebben namelijk een verhoogde kans op artrose, diabetes, diverse vormen van kanker, een hoge bloeddruk en schildklierproblemen. Tevens komt overbelasting op de spieren en gewrichten vaak voor. Een hond die te zwaar is en dagelijks meerdere rondes moet lopen en zijn overgewicht moet meedragen, krijgt op den duur last van de poten, knieën en rug. Voorkom overgewicht bij honden door uw hond gezond te laten eten, niet teveel snacks te geven en voldoende te laten bewegen.

Hond te dik - Dierenkliniek Coppelmans

Overgewicht door castratie

Een oorzaak die wij vaak tegenkomen bij honden, is overgewicht door castratie. Als wij een hond castreren, of steriliseren, merken wij dat de honden na enige tijd last hebben van overgewicht. Hoe komt het dat gecastreerde honden en gesteriliseerde honden meer last hebben van overgewicht? Dit hangt samen met de lagere energiebehoefte, maar een verhoogde eetlust. Door de castratie verandert de hormoonhuishouding en daardoor ook de stofwisseling van uw hond. Bij teefjes neemt hierdoor het hongergevoel toe. De activiteit van de hond neemt na de castratie of sterilisatie vaak af, waardoor uw hond last krijgt van gewichtstoename. Let er na de castratie of sterilisatiebehandeling dus goed op dat uw hond voldoende blijft bewegen en geef niet zomaar meer eten dan u voorheen deed.

Hond afvallen tips

Als u samen met uw hond dit jaar gezond wilt starten, leest u deze tips voor een gezonde manier van afvallen. Honden mogen namelijk wekelijks maar 2% van hun lichaamsgewicht afvallen, anders is het ongezond.

  • Bepaal allereerst het streefgewicht voor uw hond. Hierin bepaalt u de tijdsduur waarin uw hond dit streefgewicht moet behalen. Let erop dat een hond niet te snel mag afvallen, bij te snelle gewichtsafname breekt een hond spierweefsel af in plaats van vetweefsel.

  • Pas het voedingspatroon aan. Stop met het geven van tussendoortjes en snacks. Weeg de dagelijkse brokken af en verdeel de voedingsinname over minimaal 2 maaltijden per dag. Bij ons in de dierenkliniek verkopen wij speciale dieetvoeding. Deze dieetvoeding bevat minder calorieën dan gewone voeding en bevat een hoog vezel- en eiwitgehalte.

  • Beweeg meer. Het verhogen van de hoeveelheid lichaamsbeweging draagt bij aan het afvalproces. Maar denk eraan dat slechts meer beweging niet voldoende is. Een extra rondje buiten lopen zet namelijk nog geen zoden aan de dijk.
    Een hond verbrandt tijdens een wandeling ongeveer 1 kCal per kilo-lichaamsgewicht per gelopen kilometer. Dus een rondje van 1 uur (5 km) is voor goed 5kCal per kilo lichaamsgewicht. Heeft u dus een hond van 16 kg, dan heeft uw hond tijdens deze ronde 80 kCal verbrand.

  • Verandering van gedragsgewoonten. Bedelt uw hond vaak tijdens het eten of tijdens het bereiden van eten? Leer uw hond deze gewoonte af en geef niet toe aan het bedelen van uw hond. Negeer ongepast gedrag en beloon uw dier niet met tussendoortjes of snacks.

Hond meer beweging - Dierenkliniek Coppelmans

Hulp nodig bij afvallen hond

Heeft u hulp nodig bij het afvallen van uw hond?  Bij Dierenkliniek Coppelmans geven we professionele begeleiding bij het laten afvallen van uw hond. Onze dierenartsen en dierenartsassistenten hebben ervaring bij het gezond laten afvallen van huisdieren. Overgewicht komt vaak voor in Nederland en België. Wij hebben speciale dieetvoeding om uw hond gezond en gemakkelijk gewicht te laten verliezen. Kom langs in onze kliniek of bel naar 040-7200862 voor een afspraak. Wij doen er alles aan om uw hond dit jaar gezond door het leven te laten gaan. 2021 is het jaar voor veranderingen, ook voor uw hond. Neem contact met ons op of maak direct online een afspraak.

Maak een afspraak